Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu obilježen Dan nezavisnosti BiH

0
Fena
Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu obilježen Dan nezavisnosti BiH
FOTO: Fena / Svecana_Akademija

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu obilježen je 1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Organizator akademije je bila Fondacija „Alija Izetbegović“ a pokrovitelj je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Prisutnima su se obratili član Upravnog odbora Fondacije Faris Nanić, akademik Mirko Pejanović, te članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U svojim obraćanjima Nanić i Pejanović su podsjetili na važne historijske činjenice, na referendum kada je 1992. godine Bosna i Hercegovina na međunarodnu scenu izašla po svim demokratskim uzusima, kao nezavisna i suverena država.

Suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet BiH su priznale države u Evropi i svijetu, kao i Ujedinjene nacije.

"Kada se slegne prašina podignuta prejakim riječima, dnevnopolitičkim 'pokličima' u svakom kutku BiH i dalje će živjeti njezini građani koji, bez obzira na razlike, dijele iste ili slične vrijednosti, baš one koje su u njezine temelje utkane, a potvrđene referendumom o nezavisnosti" rekao je Nanić.

Podsjetio je na riječi prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića koji je kazao :

A to što mi nazivamo Bosnom, nije samo parče zemlje na Balkanu, za mnoge od nas Bosna je ideja, to je vjera da ljudi različitih religija, nacija, kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno“.

Također se i akademik Pejanović u svom obraćanju, osvrnuo na historiju BiH prošlog vijeka, kada je BiH bila dio Jugoslavije, te razvijala svoje državne kapacitete kao i druge republike.

Godine 1990.godine, podsjetio je Pejanović, održani su prvi višestranački izbori i provedena mirna tranzicija jednopartijske u višepartijsku vlast. Međutim, rekao je nije se mogao uspostaviti međustranački konsenzus o državnom statusu BiH, pa je nakon toga uslijedio referendum na kojem se većina građana BiH odlučila za nezavisnost BiH.

- BiH nije imala historijsku sreću da u miru provodi rezultate referenduma, ali je imala sreću da odbranom u vremenu agresivnog rata protiv nezavisne države BiH, rukovodi patriotsko, multietničko i politički jedinstveno Predsjedništvo Republike BiH – kazao je Pejanović.

U tom smislu je član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao da nam BiH nije pokolonjena prije 29 godina referendumom, nego je zarađena uz najveća moguća odricanja.

Pored svih teškoća sa kojima se BiH susreće, kako je kazao, mi se moramo nastaviti boriti za njen integritet i opstojnost. Danas su ti napadi, dodaje, podmukliji, jer se BiH nastoji uništavati strateški, kroz napade na njene institucije.

- Država Bosna i Hercegovina će sigurno opstati. U toj borbi ćemo doživjeti još mnogo padova i teških trenutaka, ali ako pokažemo strpljenje, snagu, ako budemo radili zajedno, mnogo brže ćemo doći do države koju i kakvu sanjamo – poručio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je podsjetio da se BiH na temeljima antifašističke borbe, u teškim okolnostima dvostruke agresije koja je uslijedila 1992. godine, izborila za svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država, punopravna članica UN.

Istakao je da breme odgovornosti koje nosimo poslije tolikih žrtava, etničkog čišćenja i genocida je bolno i teško, ali je još teže onima koji ne uče iz svoje prošlosti, jer je napuštanje kulture sjećanja uvijek prethodilo ponavljanju zločina.

Oni koji smatraju, rekao je, da to breme koje nosimo usporava budućnost BiH, neka to pokušaju kazati Jevrejima širom svijeta i drugima koji su imali slična historijska iskustva.

Dan nezavisnosti, istakao je Džaferović, je prilika da se sjetimo onih koji su položili svoje živote za odbranu BiH, uz duboku zahvalnost što danas živimo u miru i slobodi i što imamo svoju državu.

Džaferović je kazao da je BiH danas nezavisna i da je ipak više onih koji je vole i poštuju i koji su spremni da čuvaju njen suverenitet i državnost, uprkos ideologijama koje su prošlog stoljeća dovele do krvoprolića u BiH, a koje nisu poražene, već raspiruju kulturne i etničke razdore.

- Pokušaj osporavanja suvereniteta, nepoštivanja Ustava i zakona BiH, neodgovorno gase sve učinjene napore da se BiH okrene socijalnim pitanjima i napretku – rekao je on.

Džaferović je upozorio na pogubni uticaj retrogradnih snaga u BiH, te pozvao da se hitno donese zakon o zabrani negiranja genocida.

- Jedina zajednička budućnost koja je ostvariva je ona koja je prihvatljiva svim dobronamjernim ljudima u BiH. Takvu budućčnost gradit ćemo svim snagama jer to je dug kojeg imamo prema budućim generacijama – poručio je Džaferović.

On je uz iskrene čestitke građanima BiH za Dan nezavisnosti, zahvalio i organizatorima večerašnje akademije, kolektivu Narodnog pozorišta, te Televiziji.BiH

Akademija je održana uz poštivanje strogih epidemioloških mjera koje su donesene protiv koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije