Dodijelje plakete Kantona Sarajevo Komšiću, Jovanoviću, Šućuru...

Radiosarajevo.ba
Dodijelje plakete Kantona Sarajevo Komšiću, Jovanoviću, Šućuru...
Foto: Screenshot / Sa svečane sjednice

Počela je svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo povodom dana Kantona Sarajevo, koji se obilježavaju između 2. i 9. maja.

Predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik, otvarajući sjednicu, između ostalog je podsjetio da je opsada Sarajeva bila najduža opsada jednog grada ikada.

"Od tog dana građani Sarajeva su bez vode, hrane, struje, uz granatiranje, živjeli 1.425 dana. Preko 11.000 je dalo svoj život za odbranu grada i domovine", kazao je Čelik.

Skupština Kantona Sarajevo odlučila je proglasiti Čedomira Jovanovića počasnim građaninom Kantona Sarajevo i dodijeliti mu povelju za izuzetne zasluge i širenje istine u našoj zemlji.

On nije mogao prisustvovati sjednici, ali je poslao videoporuku.

"Emocije koje su me stigle posle saznanja o nagradi i priznanju su nešto što nikada pre nisam osetio, pošto to dolazi od grada i ljudi koji su simbol i mene samog i onog što radim. Znam da ova nagrada dolazi čista srca i kao izraz i čin slobodne volje i to od vas koji vrlo dobro znate da razlikujete čoveka od nečoveka, iskrenost od licemerstva.

Zbog toga sam posebno vezan za Sarajevo i Sarajlije jer je svako od nas živio život na svoj način ali smo ga isto doživeli i razumeli. Zato na isti način dišemo gledamo, govorimo. Znam isto tako patnje grada Sarajeva koji je uvek tako bio divan i otvoren. Upravo zato je uvek i smetao onima bez duha koji zbog mržnje i zla u sebi nisu mogli podneti tu ljubav koju Sarajevo daje nesebično čak i onome ko prvi put u njega kroči", istakao je Jovanović.

Skupština KS je dodijelila Željku Komšiću plaketu Grada Sarajeva, koji se zahvalio svima koji su glasali za ovu odluku, ali i svima koji nisu.

"Nema to veze. Mi smo sugrađani, proći će i ova politika, nećemo biti ovo što smo sada", dodao je Komšić.

Željko Komšić - undefined

Foto: Screenshot: Željko Komšić

Našalio se poznatim riječima da kad ti počnu dodjeljivati priznanja, vrijeme je da odeš.

"U ove tri decenije, sve što sam pokušavao da uadim jeste da čuvam ono za šta mislim da mi je životno važno, to je moja porodica, moj grad i moja država. Te 1992. sam morao da biram stranu. I odabrao sam je screm, svojom voljom i kako sam je tada odabrao siguran sam da sam na istom putu. Sve što sam radio u životu, bilo je vođeno dobro namjerom. Sve što sam želio sebi želio sam i drugima.

Sigurno sam i griješio, izvinjavam se svima koje sam možda djelovanjem, riječima dotakao na možda ružan, neprimjeren način. Ali želim da znate da izbor koji sam tada napravio, ostati i boriti se za ono što je tvoje, je moj izbor i sada i do kraja života", kazao je Komšić.

Dotakao se rasprave koja je vođenja prilikom odlučivanja o dodjeli plakete te priznaje da ga je poljuljala i da mu je u jednom trenutku došlo da kaže "hvala, zaboravite mene".

Radomir Zoranović - undefined

Foto: Screenshot: Radomir Zoranović

Priznanja su dodijeljena i Radomiru Radetu Zoranoviću, koji je pozvao mlade da čuvaju zemlju, Slaviši Šućuru, legendarnom ratnom tenkisti, dobitniku “Zlatnog ljiljana” i nekadašnjem federalnom zastupniku SDP-a, kao i kolektivima KUD Proleter i Treća gimnazija Sarajevo, J.U. "Fond Memorijala KS.

Posthumno plaketa je dodijeljena Suadu Ćupini, tvorcu uspjeha bh. škole karatea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije