Svečana akademija u Bugojnu povodom Dana nezavisnosti BiH

Fena
Svečana akademija u Bugojnu povodom Dana nezavisnosti BiH
Svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je sinoć u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Na početku je intornirana državna himna i odata počast poginulim borcima u ratu od 1992. do 1995., nakon čega se prisutnima obratio zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bugojno Salih Gurbeta.

"Prvi mart je dan kada je većina građana izašla na referendum i izjasnila se za samostalnu i suverenu državu. Praznik, koji obilježavamo, predstavlja simbol volje da živimo u zemlji koja je naše vjekovno ognjište", kazao je.

Istaknuo je da „iako je prošlo dugo vremena od proglašenja nezavisnosti, predstoji još dosta posla kako bismo BiH na unutrašnjem i međunarodnom planu učinili snažnom za dobrobit svih građana“.

"To je obaveza od koje niko ne smije i ne može biti izuzet. Naši očevi i djedovi su se borili i dali svoje živote da bismo mi danas ovdje, na ovom mjestu, slavili Dan nezavisnosti", naglasio je.

Čestitao je Dan nezavisnosti svima koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom jedinom domovinom, uz poruku mladima da ne idu iz zemlje, nego da je „znanjem i angažiranjem razvijaju u smjeru moderne evropske države“.

Na svečanosti je pročitana čestitka koju je građanima u povodu 1. marta uputila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, a prigodnim riječima obratio se i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Naglasio je da je BiH država svih naroda i narodnosti, i konstatirao da će „pojedincima trebati  još puno vremena da je prihvate kao majku koja ih hrani i odgaja, i daje prostor u kojem žive“.

Kazao  je, također, da Bosna i Hercegovina mora biti na evropskom putu, i da svi koji pokušavaju tumačiti takve napore na drugačiji način, nemaju dobre namjere.

"Ne smijemo zaboraviti ljude koji su na referendumu glasali za nezavisnu BiH, kao ni one koji su utkali svoje živote u odbranu zemlje. S ovog mjesta, želim da poručim višim nivoima vlasti da pokušaju riješiti i one probleme, koji se nekad čine nerješivim", naglasio je Ajkunić.

Pozvao je prisutne da ne zaborave boračku populaciju, i ljude koji trpe minuse kako bi ostvarili svoja prava.

"Kao načelnik i građanin, želim da istraju u zahtjevima i nađu svoje mjesto i prostor u BiH. Više prostora treba dati i mladom čovjeku, koji je naša budućnost. Ne smijemo zaboraviti ni penzionere, i sve druge građane koji čine našu državu", istaknuo je načelnik Bugojna.

Na kraju je zaključio kako vjeruje da će "na putu pravedosti i jačanja svih njenih segmenata, Bosna i Hercegovina biti ljepša i bolja za život svih onih koji je vole".

U kulturno-zabavnom dijelu programa Svečane akademije sudjelovali su učenici Osnovne muzičke škole Bugojno, Teatar „Fedra“, Vokalni ansambl Bugojno, Gradski hor Bugojno, i Ženski vokalni ansambl HKD „Napredak“  Bugojno.

Povodom Dana nezavisnosti BiH, jutros će biti položeno cvijeće na spomen-obilježje kog zgrade gimnazije i na Centralnom šehidskom mezarju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije