Svako dijete rođeno u 2024. ima pravo na 1.000 KM podrške: Evo kako podnijeti prijavu

1
A. M.
Svako dijete rođeno u 2024. ima pravo na 1.000 KM podrške: Evo kako podnijeti prijavu
Foto: Arhiv / Ilustracija

Za sve roditelje koji su u 2024. godini dobili ili će dobiti prinovu, dobra vijest stiže iz Federacije Bosne i Hercegovine. Svako dijete rođeno u ovoj godini ima pravo na novčanu podršku u iznosu od 1.000 KM.

Ova podrška prvi put je osigurana na federalnom nivou.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je značaj ove aplikacije za porodice u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima. Naglasio je da će ova jednokratna podrška od 1.000 KM pomoći roditeljima da lakše prihvate izazove prvih dana roditeljstva i bolje se pripreme za novu fazu života.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

"Suočeni sa izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada Federacije BiH je na prijedlog resornog Ministarstva rada i socijalne politike odlučila da u svoj budžet uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti ka stvaranju boljih uslova za život i podrške porodicama s djecom. Iskreno se nadam da ce građani, majke i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci porodicama i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost", rekao je Nikšić. 

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je da je aplikacija od danas otvorena za prijave. Sve majke novorođene djece u Federaciji BiH mogu podnositi prijave putem ove aplikacije, koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Potrebno je samo posjedovati bankovni račun, a provjera podataka vrši se automatski putem službenih kanala.

"E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da niko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala", pojasnio je Delić.

Roditelji novorođene djece pozvani su da iskoriste ovu priliku i podnesu prijavu putem aplikacije E-Porodilja kako bi ostvarili pravo na novčanu podršku od 1.000 KM za svoje dijete rođeno u 2024. godini.

Prijavu na e- Porodilja aplikaciji možete izvršiti na linku OVDJE.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je video sa pitanjima i odgovorima kako bi pomoglo građanima da se lakše snađu prilikom pristupanja aplikaciji ePorodilja. Video je izrađen kao odgovor na veliki broj grešaka, upita i pitanja koje su građani postavljali.

U ovom informativnom videu, ministarstvo pruža detaljne upute i odgovore na najčešće postavljena pitanja, s ciljem da olakša proces prijave i smanji poteškoće s kojima se korisnici suočavaju. Građani će tako moći brže i jednostavnije ostvariti svoja prava putem ove aplikacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije