Svaka čast: Prvi kadet iz Bosne i Hercegovine diplomirao na West Pointu!

Radiosarajevo.ba
Svaka čast: Prvi kadet iz Bosne i Hercegovine diplomirao na West Pointu!
Foto: MOBiH / Adis Poško na West Pointu!

Kadet Adis Poško prvi je kadet iz Bosne i Hercegovine koji je uspješno završio prestižnu američku Vojnu akademiju “West Point”.

Nakon četverogodišnjeg školovanja, u subotu 13. lipnja. 2020. godine, na paradnom terenu akademije West Point, u američkoj saveznoj državi New York, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za generaciju 2020. godine, kojoj pripada i Poško. Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD Donald Trump.

"Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. West Point je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, stege i istaknute vještine," kazao je predsjednik Trump.

Prema ugovoru s Ministarstvom obrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi časnik Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju West Point.

Zajedno s kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovom naraštaju, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Tijekom ceremonije, zbog postojeće epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, poduzete su potrebne preventivne mjere socijalnog distanciranja na događaju. Na ceremoniji nisu bile nazočne obitelji ili prijatelji, a diplomci su sjedili nekoliko metara jedan od drugog.

Vojna akademija West Point utemeljena je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stepena obrazovanja vojnih časnika u Sjedinjenim Američkim Državama, podsjećaju iz Ministarstva odbrane BiH.

Adis Poško na West Pointu! - undefined

Foto: MOBiH: Adis Poško na West Pointu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije