Saznajemo / Svađa SIPA-e i Tužilaštva BiH zbog afere "Respiratori"

29. 05. 2020. u 15:29:00 F. V.

Shares: 0

Dok se očekuje da Tužilaštvo BiH sudiji za prethodni postupak dostavi prijedlog za 24-satni pritvor za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, na scenu izlaze informacije o sukobim istražnih i pravosudnih organa u predmetu "Respiratori". 

Podsjetimo, Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, te suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić, i zvanično su uhapšeni nakon što su jučer saslušani u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), gdje su zadržani tokom noći. 

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM. 

Međutim, kako saznajemo, nakon saslušanja Novalića i ostalih istražitelji SIPA-e su najprije odbili da izvrše hapšenja, tvrdeći da, navodno, "nema dovoljno dokaza", no iz Tužilaštva BiH su insistirali na tome. Na koncu hapšenje premijera Novalića i ostalih je urađeno po usmenoj naredbi tužioca. 

Inače, kako saznajemo, u spomenutom predmetu angažirani su državni tužitelji Mirza Hukeljić i Džermin Pašić. 

Naši izvori bliski pravosudnim institucijama BiH tvrde da je ovakav rasplet događaja doveo do ozbiljnih nesuglasica na relaciji SIPA – Tužilaštvo BiH, te se "SIPA-a praktično ograđuje od navedenih aktivnosti". Neslužbeno, svi glavni inspektori su složni u pogledu ovog zaključka. 

Koliko je situacija ozbiljna dovoljno govori činjenica da su ovi navodi ušli i u zapisnik! 

Zvanične potvrde ovih navoda zasad nismo dobili. Zasada šute i advokati, ali bi se o svemu moglo zasigurno znati narednih dana. 

Sve ovo bi se moglo odraziti na kasniji tok slučaja, te ostaviti utisak moguće politizacije slučaja, pa i hapšenja, što je u ovakvim situacijama krajnje nepotrebno. Tim prije jer u ovakvim prilikama najčešće strada povjerenje građana BiH u pravosuđe.

Ko je tužilac Hukeljić?

Tužilac Mirza Hukeljić poznate je bh. javnosti iz ranijih "zvučnih predmeta. Među ostalima, radio je i na slučaju "Pavlović banka". Podsjetimo, u vezi sa ovim slučajem dovodio se i srpski član Predsjedništva BiH i bivši lider RS-a Milorad Dodik. 

Kako je svojevremeno pisao Žurnal, propalo čak 15 slučajeva gdje se po raznim osnovama teretilo Dodika, među kojima je i ovaj slučaj. "Posljednji predmet protiv Milorada Dodika koji je propao je slučaj "Pavlović banka". Zbog tog predmeta Dodik je prisluškivan od marta do maja 2016. godine, ali je Tužilaštvo BiH, odnosno postupajući tužilac Mirza Hukeljić poslao zahtjev Sudu BiH u kojem je zatražio da se osumnjičeni Dodik "obavijesti da su protiv njega provođene posebne istražne radnje", navodio je Žurnal 2017. godine.
 

U dopisu koji je Sud BH uputio na adresu Milorada Dodika stajalo je:  „Tužilaštvo je tražilo od ovog Suda da nakon preduzimanja radnji iz člana 116 ZKP-a BiH, zbog opasnosti od otkrivanja ciljeva istrage, ovaj Sud do daljnjeg ne poduzima radnju obavještavanja lica do okončanja istrage u  navedenom predmetu. Dana 16. 10. Tužilaštvo BiH je obavijestilo ovaj Sud da nema zapreka za obavještavanje lica“.  

Pojednostavljeno, konstatira novinar Avdo Avdić, Tužilaštvo BiH smatra da nema više nikakve ciljeve istrage, te je istraga i formalno okončana. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA