HNS pozdravlja hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića: Test pravne države

Radiosarajevo.ba
HNS pozdravlja hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića: Test pravne države
Foto: HNS / Sa sjednice

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pozdravilo je napore pravosudnih i policijskih institucija "u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon uhićenja glavnih osumnjičenih u aferi 'Respirator'".

Predstavnici političkih stranaka okupljenih u HNS istaknuli su kako pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu.

"Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu s Europskom unijom", saopćeno je iz HNS-a.

Razmatrali su i druge aktuelne teme. Tako ističu da previranja oko raspodjele sredstava MMF-a moraju biti razriješena u skladu s političkim dogovorom koji je postignut i odlukama Fiskalnog vijeća u kojima su kantoni jasno naznačeni kao jedinice koje direktno učestvuju u raspodjeli novca od strane Centralne banke BiH.

"Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS zahtijeva od nadležnih institucija da financijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju kako bi se osigurala sredstva pomoći za gospodarske subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcioniranje", navedeno je u saopćenju.

Na sjednici se raspravljalo i o predstojećim lokalnim izborima koji su još uvijek, kako navode iz HNS-a, u pravnoj neizvjesnosti zbog prolongiranja datuma izbora te aktivnostima same Centralne izborne komisije BiH, koja bi trebala osigurati preduvjete za održavanje izbornog procesa.

Usaglašeno je kako će HNS imati zajedničke kandidate "u onim mjestima gdje je hrvatski narod izložen utjecaju brojnosti druga dva naroda", kako bi ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat i spriječili disperziju glasova.

Raspravljali su i o predstojećim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj.

"Razgovori oko kandidata u XI. Izbornoj jedinici u narednom razdoblju biti će intezivirani kako bi hrvatski narod i dalje imao svoje predstavnike u hrvatskom Saboru", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije