Sutra novi sastanak o formiranju vlasti u HNK, domaćin HDZ 1990, SDA nije pozvana

0
Fena
Sutra novi sastanak o formiranju vlasti u HNK, domaćin HDZ 1990, SDA nije pozvana
Foto: Fena / Sutra sastanak u zgradi Skupštine HNK

Novi sastanak oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održat će se u četvrtak, 27. jula, u zgradi skupštine, potvrdio je Feni predsjednik kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini HNK Ivan Odak. 

Domaćin sastanka bit će HDZ 1990, a poziv za sastanak upućen je HDZ-u BiH, SDP-u, NiP-a i HRS-u. Te stranke zajedno imaju 20 zastupnika u Skupštini HNK što bi bilo dovoljno za formiranje izvršne vlasti.

U međuvremenu, prema pisanju pojedinih medija, iz HRS-a su najavili da se neće odazvati sastanku. Upitan je li ta informacija točna, Odak je rekao da se radi o 'poluzvaničnoj informaciji', ne pojašnjavajući dodatno o čemu se točno radi.

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Za formiranje vlasti u HNK potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH ima najviše zastupnika, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jednog zastupnika.

Odak je za sutra najavio i konferenciju za medije u zgradi Skupštine HNK koja bi se trebala održati u 12 sati nakon spomenutog sastanaka, a na kojoj bi se trebalo saznati hoće li HNk konačno dobiti novu vladu.

Podsjećamo, aktualna Vlada imenovana je nakon izbora 2014. godine tako da se sada nalazi u petoj godini tehničkog mandata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije