Sutra je Dan nezavisnosti: Kako pravilno postaviti zastavu Bosne i Hercegovine

9
Radiosarajevo.ba
Sutra je Dan nezavisnosti: Kako pravilno postaviti zastavu Bosne i Hercegovine
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Zastava BiH

Bosna i Hercegovina sutra slavi 1. mart Dan nezavisnosti.

Jedan od načina obilježavanja ovog značajnog dana jeste i isticanje državne zastave.

Međutim, često je zastava BiH pogrešno postavljena, a za Dan državnosti BiH 25. novembra  jedne godine samo duž glavnog zeničkog šetališta, na trgu Alije Izetbegovića čak 23 zastave su bile pogrešno postavljene, a samo u dva objekta iste su pravilno postavljene.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Problem je u vertikalnoj zastavi, odnosno u načinu okretanja zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj.

U odsustvu drugačije instrukcije primjenjuje se opće veksilološko pravilo o okretanju zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj: lijevi jarbol, obaranje nadesno.

To pravilo međutim u slučaju BH zastave ima za posljedicu nešto sasvim nedopustivo – geometrijski sadržaj naše zastave, odnosno njegova ključna simbolika – trougao (pojednostavljena kontura BiH), nakon ’’ispravnog’’ okretanja u vertikalnom položaju zastave daje sasvim suprotan, bolje reći – iritantan, efekt u odnosu na izvornu simboliku, daje efekt – naopako postavljene države, odnosno zastave!

Pravilno i pogrešno postavljanje zastave BiH
Foto: Arhiv: Pravilno i pogrešno postavljanje zastave BiH

"Problem BH zastave je zapravo veoma lako rješiv jer ne iziskuje promjenu postojeće zastave niti izradu posebne vertikalne zastave. Zahvaljujući njenoj transparentnosti postojeću zastavu je moguće postaviti ispravno u svim pozicijama ukoliko se pridržavamo jednostavnog pravila, ili bolje rečeno – elementarne logike da: trougao na zastavi mora korespondirati sa konturom države!", navodi se u uputstvu Mileta Srdanovića.

Svečanost u Vijećnici povodom 1. marta: Nezavisnost BiH se čuva i jača na svakom pedlju zemlje

Svečanost u Vijećnici povodom 1. marta: Nezavisnost BiH se čuva i jača na svakom pedlju zemlje

On dalje navodi da je neophodno jasno definisati ispravne i dopuštene položaje zastave.

"Nedopustivim proglasiti položaj zastave u kojemu je kateta trougla na dnu; – za ispravno i dopušteno postavljanje zastave potrebno je izdati (i ozakoniti) samo novu instrukciju, bez potrebe za izmjenom same zastave, sve postojeće zastave su upotrebljive; – buduću produkciju BH zastave je potrebno prilagoditi njenoj lakšoj upotrebi prema ovim instrukcijama. To znači samo sitne preinake u opšavu zastave (predvidjeti jarbol na obje kraće strane)", navodi se dalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije