Nakon tri mjeseca: Sanjin Sefić stiže "pred lice pravde" u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Nakon tri mjeseca: Sanjin Sefić stiže "pred lice pravde" u Sarajevu
Sanjin Sefić koji se sumnjiči da je 10. oktobra kod Zemaljskog muzeja usmrtio dvije studentice Filozofskog fakulteta prema najavama pravosudnih organa Srbije i BiH sutra bi trebao biti izručen u BiH.

Kako je prošle sedmice potvrđeno za Radiosarajevo.ba iz Kantonalnog suda u Sarajevu, izručenje Sanjina Sefića planirano je za ponedjeljak, 9. januar, kada će nakon predaje na granici i dolaska u Sarajevo sudska policija Sefića smjestiti u pritvor na mjesec dana, koliko mu je sud odredio.

Ministrica za pravdu Republike Srbije Nela Kuburović potpisala je rješenje o ekstradiciji Sanjina Sefića, koje je zatim proslijeđeno nadležnim organima BiH, Ministarstvu za unutrašnje poslove R Srbije i Višem sudu u Novom Sadu.

Podsjećamo, usvojena je zamolnica BiH koja traži Sefića zbog krivičnog djela teško djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Prethodno je Viši sud u Novom Sadu odlučio da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje, a tu odluku je potvrdio i novosadski Apelacioni sud.

Sefić je nakon nesreće 10. oktobra pobjegao s mjesta događaja, a dva dana kasnije je uhapšen u Srbiji na osnovu međunarodne potjernice raspisane po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Također, nadležni organi BiH vode postupak protiv još tri osobe koje se dovode u vezu sa saobraćajnom nesrećom zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja krivičnog djela. Riječ je o A.D. (29) iz Sarajeva, N.S. (28) iz Foče i S.S. (22) iz Sarajeva. U dvorištu porodične kuće N.S., nađen je automobil Golf 6, koji je prema podacima policije korišten za izvršenje krivičnog djela, a čiji je vlasnik A.M. iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije