BiH / Sutra isplata penzija i jednokratne novčane pomoći koju neće dobiti svi

04. 08. 2021. u 15:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Federalnom zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje sve je spremno za julsku isplatu penzija koja je planirana za 5. avgust.

Lijepa vijest je da će penzioneri uz penziju dobiti i jedokratnu finansijsku podršku koja je od 100 do 120 KM, ovisno o visini penzije.

S druge strane, nažalost, neće svih 425.962 penzionera dobiti pomoć, već 363.310 korisnika.

Za portal Radiosarajevo.ba Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO pojasnio je o čemu se radi.

"Korisnici koji nisu rezidenti Bosne i Hercegovine, preciznije oni koji primaju penziju od Federalnog zavoda PIO, a imaju prebivalište u inostranstvu neće dobiti jednokratni novčani iznos penzije.

Korisnici koji su u radnom odnosu također nemaju pravo na jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH", kazao nam je Lizde.

Novčana pomoć se isplaćuje samo korisnicima koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu Uredbe o isplati, što znači da korisnici penzije koji iz bilo kojih razloga nisu u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe neće dobiti ovu pomoć.

"S druge strane, ako više članova ostvaruje pravo na porodičnu penziju, onda se jednokratni novčani iznos penzije dijeli s brojem članova. Naprimjer, ukoliko postoje dva člana da ostvaruju pravo, svaki od članova će dobiti po 50 ili 60 KM ovisno od toga u koju kategoriju spada", tvrdi Lizde za Radiosarajevo.ba.

Iz Federalnog zavoda podsjećaju kako najniža penzija iznosi 382,18 KM, zajamčena 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Ukupna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli, iznose oko 233 miliona KM.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)