Sutkinja o pritiscima: Slali joj sliku s Tegeltijom uz poruku "pozdrav ljubavi"

4
Radiosarajevo.ba
Sutkinja o pritiscima: Slali joj sliku s Tegeltijom uz poruku "pozdrav ljubavi"
Foto: Žurnal / Nina Ratkušić

Nakon sudije Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Nedeljka Tabakovića, o namještanju predmeta podobnim sudijama putem CMS-a progovorila je i sutkinja Općinskog suda u Mostaru Nina Ratkušić.

Ova sutkinja je za Žurnal govorila i o pritisku koji je na nju vršila sad već smijenjena predsjednica mostarskog suda Divna Bošnjak u pogledu rješavanja određenih višemilionskih predmeta, te o pojedinim uposlenicima tog suda koji su joj prijetili „Milančetom“ (bivšim predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom, op.a.).

Uvijek ću odbiti naredbu koja je nezakonita, pa makar ona dolazila i od predsjednika suda“, naglasila je na sutkinja Ratkušić, te dodala da se zbog tog svog stava nekoliko puta suočavala sa prijavama za koje tvrdi da su bile lažne.

Protiv Nine Ratkušić vođen je disciplinski postupak zbog disciplinskih prekršaja ponašanje u sudu ili izvan njega koje šteti ugledu sudijske funkcije (po prijavi Divne Bošnjak, op.a.), te zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti.

Okončan je krajem novembra 2020. odlukom Prvostepene disciplinske komisije kojom je Ratkušić zbog nedoličnog ponašanja kažnjena sa smanjenjem plate od 25 posto na šest mjeseci, dok je tačka tužbe za nemar odbijena.

U pogledu tačke optužbe za „nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti", odnosno da nije riješila predmet izvršenja koji je hitan i koji se nalazio u planu rješavanja starih predmeta za 2019., naša sagovornica pojašnjava da se radilo o višemilionskom predmetu u kojem je jedna strana bila Addiko banka.

Predmet nije bio moj, ali je 30. oktobra 2018., u fazi prigovora trećeg lica na rješenje o protivizvršenju presigniran na mene. Ja to nisam znala jer nije bilo odluke o presignaciji“, kaže Ratkušić.

Zbog tog predmeta, Ured disciplinskog tužioca je 19. novembra i formirao predmet protiv Ratkušić. Međutim, ona navodi da njihovu prijavu nije dobila sve do pripremnog ročišta kada je uočila da se nigdje ne navodi njeno ime i prezime, već da se prijava zbog navodnih raznih zloupotrebe, pa i CMS-a odnosi na pet drugih sudija među kojima je i Bošnjak.

Osvrnula se i na postupak u kojem je zbog nedoličnog ponašanja koje narušava sudijski ugled kažnjena smanjenjem plate na šest mjeseci, naglašavajući da je Divna Bošnjak lažno prijavila da joj je na vratima kancelarije govorila da je "HDZ kadar, mrš, kozo, dabogda umrla".

"Ona je priložila videosnimak kamere koja pokriva stepenice, ali ne i onaj koji pokriva vrata njene kancelarije, iako postoje video kamere vrata svih sudija, pa i predsjednice suda. Na tom snimku vidi se da ja stojim na stepenicama i da se u jednom momentu okrećem i nekome nešto govorim, ali oko mene se niko ne vidi. Kada smo je pitali zbog čega ne priloži i snimak kamere koja pokriva vrata njene kancelarije samo je slegnula ramenima", naglašava Ratkušić.

Sagovornica Žurnala prisjetila se još nekih situacija iz Općinskog suda u Mostaru, pa i one kada joj je prišla jedna sutkinja i poručila "da su oni dobri sa Milančetom", kojeg je i pozivala pred njom.

Osim toga, još jedna osoba (identitet poznat redakciji) poslala joj je sliku sa Milanom Tegeltijom uz poruku "pozdrav ljubavi", što u to vrijeme nije uzela za ozbiljno jer, tvrdi, "on nije bio jedini".

„Znam da su određeni predmeti, koje nisam htjela uraditi po direktnim napucima nadređenih, dati sudijama koji su htjeli da postupe tako“, dodala je Ratkušić.

Ističe da se od stresa razboljela zbog čega se mjesecima liječila u KBC Rebro. I u to vrijeme trpila je, navodi, pritisak od Divne Bošnjak koja je zvala njenu matičnu ambulantu i govorila da sumnja u autentičnost nalaza.

Žurnal je nedavno objavio da je Divna Bošnjak odlukom VSTV-a smijenjena sa pozicije predsjednice Općinskog suda u Mostaru jer je u isti sud uposlila dva bratića. No, sutkinja Ratkušić tvrdi da je Vijeće s tom odlukom nagradilo Divnu Bošnjak, jer je i dalje ostala na mjestu sudije.

Kompletan tekst čitajte na OVOM LINKU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije