Šta slijedi nakon što Milan Tegeltija podnese najavljenu ostavku?

3
Radiosarajevo.ba
Šta slijedi nakon što Milan Tegeltija podnese najavljenu ostavku?
Foto: Screenshot / Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a

Milan Tegeltija najavio je da će slijedeće sedmice podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, nakon što se našao u središtu afere sa snimkom na kojem navodno razgovara sa bivšom članicom VSTV Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija. 

Obrazlažući svoju ostavku, Tegeltija je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci u četvrtak, međutim, negirao vezu sa bilo kakvim koruptivnim radnjama, te optužio krugove bliske Stranci demokratske akcije (SDA) BiH za pritiske i prijetnje. 

"Sve kako bi se mojom eliminacijom sa mjesta predsjednika VSTV stvorili uslovi za kontrolu pravosudnog sistema po dubini, a posebno Tužilaštva BiH", izjavio je Tegeltija, navodeći da će ostavku podnijeti iduće sedmice na sjednici VSTV BiH. 

Nakon što Tegeltija, kako je najavio, podnese ostavku, petnaest članova VSTV bi trebalo da, prema proceduri, između sebe biraju novog predsjednika institucije. 

Nekadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a sadašnji sudija Suda Bosne i Hercegovine, Branko Perić, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuje je bi Tegeltija na mjesto predsjednika mogao da postavi "ponovo nekog ko ga je podržavao cijelo vrijeme i održavao na poziciji". 

„Ima nekih naznaka da će on insistirati da ga zamijeni neko od članova Vijeća iz RS, da bi se održala ta neka etnička ravnoteža, što je ortodoksna glupost koja traje posljednjih deset, dvanaest godina, da je na čelu institucije Srbin, što je potpuni apsurd“, smatra Perić.

Više o ovome pročitajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije