Susret Konaković i Boone: 'Najveći prioritet vanjske politike BiH je punopravno članstvo u EU'

1
Fena
Susret Konaković i Boone: 'Najveći prioritet vanjske politike BiH je punopravno članstvo u EU'
Foto: Fena / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao danas s državnom sekretarkom za evropska pitanja pri francuskom Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Laurence Boone, na marginama dvodnevne Međunarodne konferencije Bledski strateški forum 2023. 

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i putu Bosne i Hercegovine u EU.

Konaković je izrazio zahvalnost Vladi Francuske na podršci europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i regiona Zapadnog Balkana. Istakao je da je cilj i najveći prioritet naše vanjske politike punopravno članstvo u EU, te da dodjela kandidatskog statusa predstavlja historijski korak ka napretku naše zemlje.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Ministar je također izrazio zahvalnost Europskoj komisiji na odluci od 30. juna ove godine da izdvoji 303 miliona eura za finansiranje osam ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini, koji će pružiti vidljive efekte u više oblasti razvoja.

Tokom susreta, Konaković je upoznao sagovornicu sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i nedavnim aktivnostima Vijeća ministara BiH na usvajanju reformskih zakona. Naglasio je čvrstu opredijeljenost BiH da provede suštinske reforme na europskom putu, kako bi se otvorio proces pregovora BiH sa EU.

U tom je pogledu ključna kontinuirana i snažna politička podrška Europske unije. Podsjetio je na posvećenost BiH usklađivanju svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, koja je od početka ove godine stopostotna.

Elmedin Konaković najavio velika ulaganja u Bosnu i Hercegovinu

Elmedin Konaković najavio velika ulaganja u Bosnu i Hercegovinu

Francuska državna sekretarka Boone je naglasila podršku Francuske procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana u EU. Smatra da je dodjeljivanjem statusa kandidata Bosni i Hercegovini stvorena važna prilika koju treba iskoristiti za provođenje reformi i prilagođavanje standardima EU.

Boone je također tokom razgovora izrazila zabrinutost zbog određenih procesa u RS-u i interesirala se o njihovom uticaju na daljnji napredak Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza iz procesa europskih integracija BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije