Konaković, Forto i Krišto nakon sjednice otkrili šta je danas usvojeno, te odgovorili na kritike

4
L. R.
Konaković, Forto i Krišto nakon sjednice otkrili šta je danas usvojeno, te odgovorili na kritike
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara BiH

U Sarajevu je danas, 24. augusta, održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon koje su se javnosti obratili izrazito optimistični ministar vanjskih poslova naše zemlje Elmedin Konaković, državni ministar prometa i komunikacija Edin Forto, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić te predsjedavajuća Vijeća Borjana Krišto.

Prvi je govorio Konaković koji je javnosti otkrio da su, kada je riječ o propisima koje moramo usvojiti na europskom putu, danas usvojili jedan zakon, a za dva su dogovorili dodatno usaglašavanje. I on i Krišto su istakli da je riječ o tehničkim primjedbama, koje bi trebale biti riješen najkasnije do petka ujutro kada bi i ti zakoni trebali biti usvojeni. Cilj je da se nađu u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma, kako bi bili usvojeni i spremni za potvrdu na Domu narodu, koji zasjeda 30. augusta.

Pa je danas tako usvojen Zakon o strancima, a ostalo je još da se usvoje Zakon o tržištu vina i Zakon o sudovima

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

"Očekujemo da će se u Izvještaju u Bosni i Hercegovini na europskom putu ovog puta konačno imati čime pohvaliti i potvrditi da su ove politike načinile ozbiljan iskorak na europskom putu", kazao je.

Potom se kratko obratio Forto, kazavši kako će probati da amandmanski prilagode Zakon o strancima kako bi se omogućilo digitalnim nomadima da borave u BiH kao što je to regulirano u EU - nama najbliže u Hrvatskoj. 

"Jako sam zainteresiran za to i jako je bitno da mogu doći ovdje i normalno živjeti i raditi", zaključio je Forto. 

Sjednica Vijeća ministara BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sjednica Vijeća ministara BiH

Konaković je potom odgovarao na pitanja novinara. Prvo je odgovorio na kritike upućene na Zakon o sudovima, u smislu da se navodno državnom Sudu oduzimaju određene nadležnosti:

"Vidio sam najviše političkih reakcija od onih koji su ovo trebali riješiti u prethodnim godinama, bez da sam čuo ijednu suštinski važnu ili tačnu informaciju. Zakon o VSTV-u jeste bio problematičan i sporan, i zato smo sretni što smo dodatnim amandmanima načinili tako da svi kažu da je to napredak prema EU. On nije savršen, ali je dovoljno dobar i znači napredak na europskom putu.

Ista stvar je i u Zakonu o sudovima. Interpretacija da neko nešto gubi ili oduzima? Ne bih tako rekao. Dvostepenost suda u Istočnom Sarajevu je obaveza da se ima u procesu. Riječ je o ljudskim pravima, a nikakvim prenosima nadležnosti. Opozicija je jako bučna - umjesto da nam se pridruže, oni pokušavaju ostvariti jeftine političke poene."

Potom je nastavio: "Izborno zakonodavstvo, Ustavni sud i neke druge teme koje umaraju BiH već jako dugo...vidim rješenje svih tih problema ovako kako idemo. Rješavamo probleme jedan po jedan, bez velikih scena, blokada, napuštanja sastanaka. U teškim političkim okolnostima vraćamo jedan vid povjerenja i rješavamo teške teme iako nemamo iste stavove."

Sjednica Vijeća ministara BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sjednica Vijeća ministara BiH

Hurtić je kratko, odgovarajući na pitanje o nabavci 'limuzina' za Vijeće ministara BiH, odgovorio da njegovo ministarstvo nabavlja vozilo jer je ono od prijašnjeg ministra "uhapšeno". Istaknuo je kako nabavlja vozilo u vrijednosti od 94.000 KM, a da ministri imaju pravo na vozilo u vrijednosti od 130.000 KM, te da je i uštedio "određena sredstva za službe". 

Borjana Krišto kazala je kako je zadovoljna s današnjom sjednicom Vijeća ministara, a odgovorila je i na pojedine kritike da nije danas otišla kod predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog (s njim su se u Kijevu danas susreli članovi državnog Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović, op.a.):

"U Ateni sam se susrela sa Zelenskim, javnost je uredno informirana o mojoj posjeti Ateni. Zelenskom smo dali podršku i razumijevanje za što se on zalaže - izgradnja mira. Sa Zelenskim sam se susrela u ponedjeljak naveče, razgovarali smo od 20 do iza 23 sata. Tako da, obavila sam i susret i razgovor."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije