Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kasnila 45 minuta

2
Radiosarajevo.ba
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kasnila 45 minuta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara BiH

U Sarajevu je počela sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji danas treba da razmatra nacrte zakona o sudovima BiH i o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, na prijedlog Ministarstva pravde BiH.

Reporter portala Radiosarajevo.ba sa terena javlja da je sjednica kasnila 45 minuta.

Ovo je prvi put od početka juna da je Vijeće ministara u punom sastavu, odnosno da su popunjena sva ministarska mjesta nakon što je dotadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iza dočeka u Beogradu tinja mračna tajna: Srbiju iza ugla čeka sudbina afričkih zemalja

Iza dočeka u Beogradu tinja mračna tajna: Srbiju iza ugla čeka sudbina afričkih zemalja

Sjednici, koja je počela sa 45 minuta zakašnjenja, ne prisustvuje novoizabrani ministar finansija Srđan Amidžić, dok je ministar trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac na poziciji zamjenika predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Borjane Krišto.

Amidžića i Košarca jučer je na ove pozicije imenovao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice je i Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, na prijedlog Ministarstva sigurnosti.

Pred ministrima će se naći izvještaj o efektima primjene odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata.

Ministarstvo sigurnosti predložilo je za dnevni red prijedlog odluke o usvajanju Akcionog plana za sprovođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021-2026. godina, najavljeno je iz Savjeta ministara.

Trebalo bi da bude razmotren i prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće budžetske rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, te prijedlog odluke o isticanju zastave EU u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeće ministara BiH.

Na prijedlog Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, ministri bi trebali da razmatraju prijedloge odluka o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu ovoj agenciji, te o odobravanju višegodišnjeg projekta "Nabavka službenih specijalizovanih vozila za potrebe OBA BiH" za period od 2024. do 2026. godine i "Nabavka i nadogradnja specijalne opreme za potrebe OBA BiH" za period 2024-2026. godine.

Dnevnim redom obuhvaćen je i Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo Sjeverne Makedonije i Generalnog direktorata civilnog vazduhoplovstva Turske o međusobnoj saradnji.

Postoji mogućnost da se pored Krištove medijima obrati i njen zamjenik Staša Košarac, prenosi BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije