Saznajemo: Prolongiran početak sjednice PD PS BiH i imenovanje Amidžića za ministra

1
Radiosarajevo.ba
Saznajemo: Prolongiran početak sjednice PD PS BiH i imenovanje Amidžića za ministra
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom PSBiH

Reporteri portala Radiosarajevo.ba javljaju sa mjesta događaja da je prolongiran početak sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH i imenovanje Srđana Amidžića za ministra finasija i trezora BiH.

Imenovanje Amidžića za ministra predviđeno je povodom zamjene na toj poziciji Zorana Tegeltije (SNSD), koji je preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Prema zakonskim odredbama, potrebno je da Predstavnički dom potvrdi imenovanje ministra kojeg predlaže predsjedavajuća Vijeća ministara, a ukoliko njegovo imenovanje ne bude potvrđeno, predsjedavajuća je dužna da u roku od osam dana predloži drugog kandidata.

Četiri stranke žele zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice: Predložen Muhamed Avdić

Četiri stranke žele zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice: Predložen Muhamed Avdić

Amidžić je ranije prošao sve provjere nadležnih institucija kojima je utvrđeno da ispunjava uvjete da bude kandidiran za ministra finansija i trezora BiH.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ i Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji su bitni za dalji proces evropskih integracija BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS BiH, koji je Savjet ministara BiH jednoglasno utvrdio 11. maja, naglašavaju se principi integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a BiH, prenosi BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije