Sarajevo / Susret Cikotića i Fielda: Britanija nastavlja pružati podršku sigurnosti BiH

19. 08. 2020. u 18:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu s ambasadorom Velike Britanije u BiH Mattom Fieldom.

Sastanak je bio nastupnog karaktera u kojem se razgovaralo o aktuelnoj situaciji, kao i o najvećim sigurnosnim i humanitarnim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, migrantskoj krizi, te borbi protiv pandemije koronavirusa.

Čestitajući ministru Cikotiću na imenovanju, ambasador Field je istakao: "Sigurnosne prijetnje, bilo da su terorizam, kriminal ili prirodne nesreće, ne poštuju granice, tako da im se zajedno moramo suprostaviti. Velika Britanija ima dugu tradiciju u pružanju podrške bh. sigurnosti. Bilo mi je zadovoljstvo obavijestiti ministra o našoj pomoći koja uključuje obuku policijskih agencija diljem zemlje u policijskom radu zasnovanom na obavještajnim podacima, dijeljenje iskustava u borbi protiv nasilnog ekstremizma, podržavanje strategija za borbu protiv teškog organizovanog kriminala, ilegalne trgovine, finansija i korupcije, smanjenje nezakonitog oružja, kao i praktičnu  pomoć za forenzičke i IT sisteme. Sve je to od dobrobiti za BiH, ali je i u našem državnom interesu. Velika Britanija je predana nastavku takve podrške."

Ministar Cikotić je iskazao važnost nastavka i unapređenja uspješne saradnje između Ministarstva sigurnosti BiH i Velike Britanije.

Osim ambasadora Fielda, Selmo Cikotić je razgovarao i s ambasadorom Nizozemske Reinoutom Vosom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA