Reakcije / Šumokradice su se osilile, redovno nose oružje i prijete službenicima

22. 03. 2017. u 12:34:00 Fena

Shares: 0

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH (UITŠFBiH) oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom tragičnog događaja - ubistva trojice ljudi kod Donjeg Vakufa.

Udruženje izražava najiskrenije saučešće porodicama nastradalih, te upozorava na (ne)odgovornost nadležnih vlasti na planu zaštite šuma i drugih javnih dobara.

"Kod Donjeg Vakufa, u mjestu Sokolina, na Međunarodni dan šuma, 21. marta došlo je do pucnjave, ubijena su dva službenika Kantonalne uprave za šumarstvo SBK-a, a stradao je i radnik zadužen za izvlačenje šumske građe", navodi se.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH oštro osuđuje ovaj vandalski i necivilizirani čin, čime je, kako ističu, nanesena velika šteta i bol porodicama ubijenih radnika, kolektivu Kantonalne uprave za šumarstvo i Udruženju, ali i društvu u cjelini.

Ovo udruženje, istovremeno, izražava saučešće u boli porodicama stradalih i nudi im svoju pomoć u granicama vlastitih mogućnosti.

"Ovaj tragični događaj je izbacio problem na površinu, a koji je neprestano guran pod tepih od  nadležnih federalnih i kantonalnih institucija kada je u pitanju zaštita šuma i drugih javnih dobara, a posebno zaštita od bespravnih sječa. Vlasti problem bespravnih sječa ne tretiraju ozbiljno, i nema čvrste namjere da se ovome stane ukraj", navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, tome u velikoj mjeri doprinosi i nepostojanje, već sedam godina, zakona o šumama FBiH, "a neadekvatno sankcioniranje počinioca bespravnih sječa dovelo je do ovog nemilog tragičnog događaja i dovodit će dok se ne poduzmu odgovarajuće aktivnosti i mjere na rješavanju nagomilanih problema u šumarstvu, a koji su posljedica pogrešne politike u upravljanju, gospodarenju i nadzoru šumama, te pogrešne kaznene politike za počinioce bespravnih sječa i drugih bespravnih radnji".

"Počinioci bespravnih sječa su se toliko osilili u krađi šuma i po pravilu su naoružani, prijete službenicima i njihovim porodicama, čak fizički sprečavaju predstavnike čuvara šuma u vršenju njihovih zadataka. Službenici su ostavljeni bez kvalitetne podrške organa sigurnosti, radi čega je bilo samo pitanje vremena kada će doći do ovakvog nemilog događaja", ističe se u saopćenju.

Nadalje se navodi da se spomenuti loš trend nastavlja što se tiče politike gospodarenja šumama.

"Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH će se zalagati za donošenje prihvatljivog zakona o šumama FBiH i za zaštitu i dignitet šumarske struke u društvu, s obzirom na njen značaj", stoji u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA