Suljagić oštro o posjeti i porukama Palmera: "Ide putem Cutileira i Owena"

6
Radiosarajevo.ba
Suljagić oštro o posjeti i porukama Palmera: "Ide putem Cutileira i Owena"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Emir Suljagić

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, Matthew Palmer danas ponovo stiže u našu zemlju.

Palmer u BiH, gdje je boravio i prije tri sedmice, stiže zajedno sa direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

On je u utorak u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Zanimljivo, rekao je da "razumije poziciju Zagreba koji brani poziciju sunarodnjaka u susjednoj državi", ali je istaknuo da će proces biti puno lakši ako postoji suglasje između SAD-a, EU i Hrvatske "oko toga što je pravi put za Federaciju i BiH".

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Međutim, kako je rekao Palmer, SAD i dalje ustrajava na brisanju etničkog načela u izborima za članove Predsjedništva BiH.

Zanimljiv osvrt na Palmerovu posjetu i njegove jučerašje poruke danas je dao dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari.

"Polazna tačka međunarodnog posredovanja počevši od 1992. godine bila je i jeste pritisak na Sarajevo da prihvati sve zahtjeve zastupnika Zagreba i Beograda u Bosni i Hercegovini. U tom smislu Metju Palmer ide stopama Hozea Kutiljera, Dejvida Ovena itd", ističe Suljagić.

U tom smislu, dodao je Suljagić, genocid koji je u toku devedesetih godina prošlog vijeka korišten je kao sredstvo snažnog pritiska na bosansku vladu da prihvati podjelu zemlje, umjesto da je zaustavi.

"Valjda se na Balkanu može sve oprostiti osim što je musliman", naveo je, te zaključio:

"Stoga, vidjeti američkog zvaničnika kako razgovara o Bosni i Hercegovini s hrvatskim zvaničnicima bez ikoga iz BiH za stolom predstavlja povratak u eru 'sigurnih zona', 'plavih puteva', 'zona isključenja' - eru klanjanja i objedovanja i pobjednički ratni zločinci".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije