Američka ofanziva: Palmer danas dolazi u Sarajevo

4
Radiosarajevo.ba
Američka ofanziva: Palmer danas dolazi u Sarajevo
EPA-EFE / Matthew Palmer

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, Matthew Palmer danas ponovo stiže u našu zemlju, potvrđeno je medijima iz više izvora.

Palmer u BiH, gdje je boravio i prije tri sedmice, stiže zajedno s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Visoki zvaničnik je tokom posjete krajem septembra održao seriju razgovora sa zvaničnicima i čelnicima političkih stranaka, a, prije svega, vezano za izmjene Izbornog zakona BiH. U tom duhu će održana i nova posjeta, no detalji zasad nisu poznati.

Jelena Trivić kandidatkinja za gradonačelnicu Banje Luke

Jelena Trivić kandidatkinja za gradonačelnicu Banje Luke

Posjeta Palmera dešava se u trenutku velikih napetosti u zemlji nakon početka procesa rušenja ustavno-pravnog poretka, pa čak i prijetnji sukobima, u režiji člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Palmer je u utorak u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Zanimljivo, rekao je da razumije poziciju Zagreba koji brani poziciju sunarodnjaka u susjednoj državi, ali je istaknuo da će proces biti puno lakši ako postoji suglasje između SAD-a, EU i Hrvatske "oko toga što je pravi put za Federaciju i BiH".

SAD i dalje ustrajava na brisanju etničkog načela u izborima za članove Predsjedništva BiH, rekao je Palmer.

Hrvati smatraju da je ta ideja, koju su Sjedinjene Američke Države prvi put iznijele krajem septembra, suprotna Daytonskom sporazumu i omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju hrvatskog člana tročlanog državnog vrha.

No, Palmer insistira da BiH to mora učiniti kako bi provela presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), odnosno napredovala na europskom putu.

"To je komplicirano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom ESLJP-a i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno", rekao je Palmer novinarima u Zagrebu.

Palmer u srijedu odlazi u Sarajevo na novu rundu razgovora o izbornoj reformi s čelnicima najjače bošnjačke te hrvatske stranke Bakirom Izetbegovićem (SDA), odnosno Draganom Čovićem (HDZ BiH) te s oporbenim liderima u Federaciji i u RS.

Predložit će im da se najprije bave izborom članova Predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i izbore za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

"U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana Predsjedništva", rekao je Palmer.

Istaknuo je da će SAD "jako gurati taj plan", ali da se neće služiti politikom 'mrkve i batine'. "Nisu potrebne prijetnje SAD-a i EU-a, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na europskome putu", upozorio je.

"Vidimo da retorika koja stiže od Dodika i iz Banje Luke ne pomaže, stvara napetost i podriva Dejtonski sistem. Nastojimo ipak vjerovati da dogovor o izbornoj reformi koji je konzistentan s principom o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda plus ostali, koja se također bavi presudama Evropskog suda za ljudska prava je ono nešto što će pomoći u savladavanju tih napora. Neuspjeh postizanja sporazuma stvari će učiniti teškim", rekao je Palmer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije