Suljagić odgovorio Puhalu i dotaknuo se Dodika

36
Radiosarajevo.ba
Suljagić odgovorio Puhalu i dotaknuo se Dodika
Foto: AA / FB Srđan Puhalo / Emir Suljagić i Srđan Puhalo

Emir Suljagić, direktor Memorijalni centar Srebrenica uputio je poruku političkom analitičaru i psihologu Srđanu Puhalu zbog teksta u kojem problematizuje i propituje broj ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

"Dokažite da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete ili prestanite koristiti taj broj", naslov je Puhalovog teksta koji je izazvao burne reakcije.

Važno je pojasniti, da nakon što je citirao nekoliko medijskih tekstova u kojima se spominje 1.601 ubijeno dijete tokom posljednjeg rata u glavnom gradu BiH, analitičar iz Banje Luke je naveo:

Bravo, kapitenu: Edin Džeko proglašen za najuticajnijeg igrača u Turskoj

Bravo, kapitenu: Edin Džeko proglašen za najuticajnijeg igrača u Turskoj

"Ipak, u toj najboljoj namjeri da se oda počast ubijenoj sarajevskoj djeci, stalno se potencira jedna činjenica koja, jednostavno, nije dokazana, a to je da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete. Prema istraživanjima koja su dokumentirana, ubijeno je mnogo manje djece, a taj broj varira od institucije do institucije, ali nije ni blizu ovog broja", napisao je Puhalo u svom tekstu.

Suljagić je na svom Twitter profilu napisao jasnu poruku, ali i dotakao se Dodika koji je u julu 2021. izjavio da se u "Srebrenici kopaju prazni sanduci": 

"Ovi muslimani nikako da prestanu izmišljati posmrtne ostatke svoje djece", napisao je Suljagić u svim tweetu.

U drugom tweetu Suljagić poručuje: "Da ponovim, ne valja Hikmet, ne valja Hasan, ne valjam ja. I treba Srđan Puhalo da nam piše istoriju. I on je prvo krunisan u Sarajevu".

I na kraju svog teksta Puhalo nudi novčanu nagradu ko mu dokaže da je ubijeno 1.601 dijete.

"Nudim 10.000,00 KM pojedincu, nevladinoj organizaciji, državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, udruženjima građana, medijima, koji mi donesu relevantne podatke da je u opkoljenom Sarajevu, koje je kontrolisala Armija BiH, ubijeno 1.601 dijete", napisao je Puhalo u svom tekstu koji možete pročitati ovdje.

Podsjetimo sve, u četvrtak 5. maja je prigodnim programom na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. obilježen Dan sjećanja na stradalu djecu Sarajeva. Tokom opsade Sarajeva djeca su svirepo ubijana u toku igre na igralištima, ispred svojih kuća, u školi ili dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć. 

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992.-1995.

Ubijeno je 1.601 dijete tokom opsade našeg grada!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (36)

/ Povezano

/ Najnovije