Suljagić: Neće svi koji to žele moći biti u Potočarima 11. jula

Radiosarajevo.ba
Suljagić: Neće svi koji to žele moći biti u Potočarima 11. jula
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Potočari, 11. juli

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, istakao je da neće svi koji to žele moći prisustvovati komemoraciji u Potočarima ovog 11. jula zbog epidemiološke situacije. 

On je na svom Twitter nalogu napisao da moraju biti odgovorni prema javnosti i javnom zdravlju.

"Nisam o tome htio dosad da govorim, ali ove godine će sve u vezi sa komemoracijom biti drugačije. Mi moramo biti odgovorni prema javnosti i prema javnom zdravlju. I neće svi koji žele ove godine moći biti prisutni u Potočarima 11. jula. Stoga želim da vas sve pozovem da dođete u Srebrenicu, odnosno u Memorijalni centar Srebrenica svaki dan tokom jula. Ulazak i u mezarje i u centar je dopušten grupama do 50 ljudi. Centar primjenjuje sve epidemiološke mjere. Možete pogledati postojeće stalne postavke, uvjeriti se u stanje centra i podržati nas", napisao je Suljagić.

Dodao je da će tokom jula svi koji dođu moći pogledati, između ostalog, izložbu Safeta Zeca i izložbu koju trenutno pripremaju Zijah Gafić, Ron Haviv, Paul Lowe i Tony Birtley, Gary Knight, Rod Nordland koja uključuje i dosad neobjavljivane Tonyjeve snimke Srebrenice iz 1993. godine.

Podsjetimo, dogovoreno je da će, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju prouzrokovanu pandemijom novog soja koronavirusa, komemoracija povodom obilježavanja 25 godina od genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica biti održana putem videolinka.

To podrazumijeva mogućnost stranim državnicima i zvaničnicima da pošalju poruku i obrate se javnosti direktno putem video-linka ili snimljenom video porukom.

Sve aktivnosti i sadržaji, posebno Marš mira, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać - Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, bit će održani u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije