Sudovi u RS-u roditeljima izrekli pet novčanih kazni zbog nevakcinisanja djece

AA
Sudovi u RS-u roditeljima izrekli pet novčanih kazni zbog nevakcinisanja djece
Foto: Pixabay / Iz Inspektorata RS apeluju na roditelje da vakcinišu djecu

Nadležni sudovi u bh. entitetu Republika Srpska u devet slučajeva izrekli su uslovnu kaznu i u pet slučajeva najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 KM roditeljima koji su odbili da vakcinišu svoju djecu.

Istraživanja / Kako do istine o vakcinama: Stepen vakcinisanja u BiH ispod 95 posto

Epidemiologija / Da nije antivakcinaša, morbile bi bile iskorjenjene

Zabrinjavajuće / Fatima Čengić: Broj vakcinisane djece u BiH manji je za 25 posto

"S obzirom na to da sistematsku imunizaciju provode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o istoj, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti zdravstvenu inspekciju. Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori su pozivali roditelje da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa", izjavila je Dušanka Makivić, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata RS apeluju na roditelje da ispoštuju ovu zakonsku obavezu jer "cilj inspekcije nije kažnjavanje roditelja već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice".

Prema njenim riječima u ovoj godini je pozvano više od 90 roditelja, pri čemu se većina njih odazvala pozivu i veći broj pozvanih roditelja nakon razgovora s inspektorom prihvatio je da vakciniše dijete, dok je određeni broj tražio dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta.

"Protiv 30 roditelja koji su izričito odbili vakcinaciju, inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima", istakla je Makivić.

Osim ukupno 14 slučajeva u kojima je sud izrekao kazno za određeni broja roditelja postupak je obustavljen jer su u međuvremenu vakcinisali djecu. Inače, zakonom je definisano da novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 KM do 1.000 KM.

"Prema informacijama kojima raspolaže zdravstvena inspekcija, stanje po pitanju obavezne vakcinacije se značajno popravlja, čemu pored smanjenog intenziteta antivakcinalne kampanje značajno doprinosi pravovremeno i objektivno informisanje javnosti od strane kompetentnih zdravstvenih radnika", rekla je Dušanka Makivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije