Vakcine i djeca: Na 258.601 dozu cjepiva u FBiH samo 16 blažih reakcija

Radiosarajevo.ba
Vakcine i djeca: Na 258.601 dozu cjepiva u FBiH samo 16 blažih reakcija
lahealthyliving.com / Ilustracija

Zbog agresivnih kampanja raznih društvenih grupa protiv cijepljenja, mnogi roditelji u BiH odbijaju vakcinisati svoju djecu.

Zato se ponovno i pojavljuju epidemije ospica, kao i niz drugih zaraznih bolesti koje su zaustavljene upravo zahvaljujući cjepivima.

Prijavljene reakcije

Koliki je uistinu realan strah roditelja od štetnosti cjepiva koje protivnici cijepljenja nazivaju otrovom, ekipa Večernjeg provjerila je u Izvještaju o kretanju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Istražili su koliki je broj nuspojava nastao nakon cijepljenja i koliko su one ozbiljne.

Prema pravilniku o načinu provođenja obvezne imunizacije, imunoprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se podvrgavaju toj obvezi, definirana je procedura u nadzoru nad neuobičajenim reakcijama na primljeno cjepivo.

Liječnik koji utvrdi neuobičajenu reakciju na primljeno cjepivo dužan je o tome izvijestiti Zavod za javno zdravstvo FBiH. Pa je tako u 2017. Zavodu prijavljeno 16 postcijepnih reakcija. Najviše reakcija prijavljeno je nakon cijepljenja BCG cjepivom, njih 11, odnosno 5,7 reakcija na 10.000 danih doza.

Prošle godine ukupno je dano 19.407 doza BCG cjepiva, a šest reakcija prijavljeno je kao aksilarni limfadenitis te pet aksilarni limfadenitis - supurativni, odnosno riječ je o upalama limfnih čvorova u predjelu pazuha.

Od 69.441 dane doze HepB (BCG) cjepiva prijavljena je jedna reakcija, a riječ je o trombocitopeniji. Uzročnu povezanost između cjepiva protiv hepatitisa B i idiopatske trombocitopenijske purpure teško je potvrditi. Ova dijagnoza uspostavlja se kada se drugi mogući uzroci odbace i kada vrijeme između davanja cjepiva i pojave simptoma sugerira povezanost. Potpuno povlačenje trombocitopenije potvrđuje benignu prirodu ove vrlo rijetke komplikacije.

Lani su u FBiH dane 27.142 doze MRP cjepiva, a prijavljena je jedna nuspojava. Reakcija na isto bile su malaksalost i povraćanje.

Na 88.380 doza cjepiva DTaP-IPV-Hib prijavljena je također jedna reakcija, i to u obliku lokalne reakcije. Na 15.885 doza DTaP-IPV isto je bila samo jedna reakcija u obliku povišene tjelesne temperatura i povraćanja te na 38.346 doza DTaP-IPV-Hib jedna reakcija - povišena temperatura.

Neopravdan strah

Iz navedenih podataka očigledno je kako odbijanje cijepljenja djece zbog neželjenih reakcija na isto očigledno nije opravdano jer je na 258.601 danu dozu cjepiva prijavljeno svega 16 blažih reakcija koje ne ostavljaju nikakve posljedice na djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije