Uprkos pozivu inspekcije: Građani odbijaju vakcinirati djecu, plaše se posljedica

A. B.
Uprkos pozivu inspekcije: Građani odbijaju vakcinirati djecu, plaše se posljedica

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) poslala još prošle sedmice poslala je pozive roditeljima koji nisu vakcinirali svoju djecu da dođu u njihove prostorije, a za samo dva dana Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo od Javne ustanove (JU) Dom zdravlja KS-a je primila ukupno 15 potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu djece čiji roditelji odbijaju vakcinaciju.

Na osnovu dobijenih potvrda iz domova zdravlja inspektori su po službenoj dužnosti dostavili pozive roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima nepoštivanja zakonske obaveze vakciniranja djece, nakon ćega će se poduzeti mjere u skladu sa zakonom.

"Do sada su se svi pozvani roditelji odazvali pozivu inspektora i izjasnili da odbijaju vakcinaciju djeteta radi bojazni od eventualnih posljedica vakcine. Ako roditelj/staratelj pristane na izvršenje ove zakonske obaveze dat će mu se dodatni rok za izvršenje obaveze i u tom slučaju će izbjeći plaćanje novčane kazne, koja iznosi od 100 do 2.000 KM u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", navode iz KUIP KS-a.

Ako se pozvani roditelji/staratelji ne odazovu inspekcijskom pozivu, a izostanak ne opravdaju u roku od 24 sata, član 109. Zakona o inspekcijama KS-a predvidio je novčane kazne od 500 do 1.000 KM.

"U periodu od augusta 2017. do aprila 2018. godine sanitarni i zdravstveni inspektori KUIP-a su po službenoj dužnosti vršili nadzore u svim organizacionim jedinicama JU Dom zdravlja KS, u okviru kojih su kontrolirali način provedbe imunizacije, deklaracije i porijeklo vakcina, čuvanje vakcina, njihovo skladištenje i transport, kao i obavezne evidencije o izvršenoj imunizaciji", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su tada utvrdili da se Naredba o imunizaciji stanovništva od zaraznih bolesti poštuje, izuzev u dijelu koji se odnosio na dostavljanje potvrda o vakcinalnom statusu nadležnoj sanitarnoj/zdravstvenoj inspekciji, kao i sadržaju i vođenju evidencija o imunizaciji protiv zaraznih bolesti, što je suprotno zakonskim propisima.

Iz tog razloga sanitarni i zdravstveni inspektori su nakon sveobuhvatnih inspekcijskih nadzora izdali rješenja JU Dom zdravlja KS-a za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Nakon što je JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo izvršio naložene mjere na način i u roku određenim rješenjem, nadležni inspektorat KUIP-a je dobio prve potvrde o nekompletnom vakcinalnom statusu sredinom juna 2018. godine.

Za roditelje koji odbiju vakcinaciju i plate kaznu, inspekcija u ponovljenom postupku može izricati veće novčane kazne u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS.

S ciljem jedinstvenog postupanja na prostoru FBiH, nadležni Inspketorat je službenim putem zatražio aktivno učešće svih relevantnih institucija, odnosno nadležnih ministarstva Federacije i Kantona, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS, Federalne uprave za inspekcijske poslova, kao i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Posljednji slučaj oboljenja kod djece koja nisu vakcinirana zabilježen je u Banjoj Luci, a koje je oboljelo od mоrbilа (mаlе bоginjе/оspicе/krzаmаk).

Iz Instituta zа јаvnо zdrаvstvо RS-a su potvrdili da je dijete 77. оbоljеli od te zarazne bolesti. U protekla četiri mjeseca najviše slučajeva oboljenja prijavljeno je u Bаnjoj  Luci – 43.

Nајvеći brој оbоljеlih је uzrаsnih kаtеgоriја od 20 do 29 godina (16 оbоljеlih), zatim 30 do 39 (16 оbоljеlih), dok jednu do četiri godine ima 13 оbоljеlih.

Оd ukupnо 77 оbоljеlih оd mоrbilа u ovom bh.entitetu, 64 niје vаkcinisаnо ili је nеpоtpunо vаkcinirаnо zа svојu dоb ili su nеpоznаtog vakcinalnog statusa. Trenutno nа Klinici zа infektivne bolesti UKC RS-a enam hospitaliziranih oboljelih od morbila.

"Problem vakcinacije" zabilježen je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), a Zavod za javno zdravstvo ovoga kantona je saopćio kako je zabilježen negativni trend vakcinacije koji traje već četiri godine. Kao rezultat kontinuiranog pada vakcinalnog obuhvata došlo je do pada kolektivnog imuniteta.

U HNK posebno je izražen pad vakcinalnog obuhvata MMR cjepivom (morbili, parotitis, rubeola) te kako je zbog mogućnosti epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu kantonalnog ministra zdravstva i u saradnji s nadležnim infektolozima i epidemiolozima, razmotrena epidemiološka situacija i određene smjernice za nadzor nad morbilama.

U HNK zabilježena su četiri slučaja oboljevanja od morbila u proteklom mjesecu, i to tri slučaja u Čitluku i jedan u Mostaru.

Morbile su vrlo zarazna infektivna bolest. Lako se prenose direktnim kontaktom sa izlučevinama iz usta i nosa oboljelog, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe.

Pošto se vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu prebolovale morbile. Posljedica toga je da lako dolazi do pojave epidemije ako veći broj osoba nije vakciniran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije