Sudije Suda BiH poručile: Ne skrivamo podatke o svojoj imovini

Radiosarajevo.ba
Sudije Suda BiH poručile: Ne skrivamo podatke o svojoj imovini
Arhiv / Sud BiH

Imajući u vidu neka medijska izvještavanja u kojima se navodi da "sudije skrivaju svoje imovinske kartone", radi pojašnjena i pravilnog informisanja javnosti, Sud Bosne i Hercegovine upućuje otvoreno pismo.

Pismo sudija prenosimo u cijelosti:

„Sudije Suda Bosne i Hercegovine izjavljuju da redovno, bez izuzetka, svake godine, podnose svoje finansijske izvještaje VSTV BiH, kako je propisano članom 86. Zakona o VSTV BiH,, odnosno ne skrivaju svoje imovinsko stanje.

Objavljen imovinski karton predsjednika VSTV-a: Evo šta posjeduje Milan Tegeltija

Vijeće za upravne sporove Upravnog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, dana 13. januara 2020. godine, donijelo je presudu po tužbi VSTV BiH podnesenu protiv Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine, kojim je VSTV-u BiH zabranjeno da vrši obradu ličnih odataka sudija i tužilaca na način kako je to propisano Pravilnikom o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca od 26.09.2019. godine.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine tužba je odbijena kao neosnovana, odnosno rješenje Agencije potvrđeno je u cjelosti. Sud je utvrdio da VSTV BiH nema zakonski osnov za primjenu načela osporenog Pravilnika, te normirati proceduru podnošenja, provjere i objavljivanja finansijskih izvještaja na temelju presude kako je to propisano osporenim pravilnikom. Naime, kako je to utvrđeno pomenutom presudom Suda BiH, član 86. Zakona o VSTV BiH ne propisuje ovlaštenja VSTV-u BiH koja su konstituisana osporenim Pravilnikom.

Do promjene zakonodavstva koje će propisati zakonski osnov za primjenu načela osporenog Pravilnika, te normirati proceduru podnošenja, provjere i objavljivanja finansijskih izvještaja, na temelju presude od 13.01.2020. godine, nemoguća je svaka naknadna regulacija u istoj stvari na isti ili sličan način.

Sud BiH odbio tužbu VSTV-a zbog ličnih podataka sudija i tužilaca

Usvajanjem "kozmetički inoviranog" nacrta Pravilnika, za koji čak nisu bili ni svi članovi VSTV BiH, kako su to prenijeli mediji, ulazi se u domen najgrubljeg kršenja presude Suda BiH. Osim što se time najočitije vrijeđa načelo vladavine prava - principi zakonitosti i pravne sigurnosti, isto predstavlja i krivično djelo po domaćem krivičnom zakonodavstvu. Stupanjem na snagu takvog akta, ušlo bi se i u domen pojedinačnog kršenja konvencijskih i ustavnih prava sudija.

Radi izbjegavanja svake nedoumice i sumnje, Sud Bosne i Hercegovine smatra neophodnim izmijeniti postojeći ili donijeti novi zakon, ukoliko se želi institut podnošenja, provjere i obrade finansijskih izvještaja sudija iz osporenog Pravilnika uvesti u ustavni poredak, jer je neprikosnoveni međunarodni standard da pitanja sudijskog statusa moraju biti uređena primarnim zakonodavstvom.

Stoga, Sud Bosne i Hercegovine poziva Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu, kao i sve dobronamjerne međunarodne partnere da zahtijevaju od istih da se ovo pitanje što prije adekvatno zakonski uredi na jednak način, moguće i jednim zakonskim aktom, kako za političare - nosioce funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, tako i za sudije u sudskoj vlasti. Svakako, sve ovo, kako bi se pristupilo zakonitom i pravilnom tretiranju ovog pitanja u praksi, te na taj način i ispunile Peer review preporuke i preporuke iz svih ostalih relevantnih dokumenata, u prvom redu onih Evropske unije.

Sud Bosne i Hercegovine, kao jedina redovna sudska instanca na državnom nivou ostat će dosljedan u promicanju načela vladavine prava i zaštiti principa zakonitosti, na kojima počivaju ustavni poreci svih demokratskih država, a koji nemaju alternativu i mogućnost izbjegavanja radi bilo kakvih ciljeva“, navodi se u pismu sudija Suda Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije