Suđenje u aferi respiratori: Svjedokinja o ponudama u uredu Fadila Novalića

6
Radiosarajevo.ba
Suđenje u aferi respiratori: Svjedokinja o ponudama u uredu Fadila Novalića
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Optuženi stigli u Sud BiH

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu Respiratori, u kojem su za korupcijsku aferu tešku 10,5 miliona KM optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ-a i Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline.

Danas su tužioci nastavili s ispitivanjem svjedokinje Bahre Džake, sekretarice u Uredu optuženog Novalića, koja je znala za sve ponude koje su stizale na Vladu, a među njima i one Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Potvrdila je da je u Ured Vlade FBiH stiglo više ponuda, najmanje tri i da je zadnja ponuda bila od Fikreta Hodžića i Srebrene maline.

No, kako je rekla, ova joj se ponuda "Srebrene maline" nije činila ozbiljnom zbog čega je nije ni poslala Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Greška

Potvrdila je, također, da je u kasnijoj korespodenciji s Hodžićem, on poslao mail u kojem navodi da Vlada mora poslati pismo namjere Kinezima, a čak je poslao i urnek pisma namjere Vladi Srbije, oko kupovine respiratora, koji su oni uputili Kini.

Džaka je ispričala da je Vlada napisala pismo i prevela na engleski, ali da je greškom, napisala 200 respiratora, a ne sto.

Ona je rekla da, kada su došli respiratori, ispostavilo se da oni nisu tražili respiratore ACM812 nego druge, HCVE003.

Dodala je da je prvo pismo namjere koje je potpisano 2. aprila, ponuda bila za respiratore HC-VE003, ali da je 15. aprila potpisano drugo pismo koje se odnosilo na respiratore ACM812A. Potvrdila je da oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić.

Također, na neka pitanja nije imala odgovore, jer je rekla da se ne sjeća baš svega, piše Dnevni avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije