Suđenje Mahmuljinu: Kako su strani borci u ratu ulazili u BiH

BIRN - Detektor.ba
Suđenje Mahmuljinu: Kako su strani borci u ratu ulazili u BiH
Foto: Detektor.ba / Sakib Mahmuljin

Svjedok Odbrane bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Sakiba Mahmuljina govorio je o drugačijim navikama i praksi koju su donijeli strani borci.

Zijad Ljevaković, koji je bio u Upravi za moral Generalštaba ARBiH, kazao je da je bilo zanimljivo kako su strani borci mogli ući u BiH kada nije mogla proći humanitarna pomoć, piše BIRN - Detektor.ba.

Nismo znali ni ko su ni odakle su”, rekao je Ljevaković i dodao da su imali informacije kako se prebacuju iz humanitarnih organizacija u vojne i obratno.

Svjedok, koji je kroz studije upoznao arapski svijet, kazao je da strani borci nisu razumjeli domaći ambijent i odnose u BiH, te da su bili isključivi. Dodao je da se njihova praksa sukobljavala sa lokalnom. “Ništa nisu znali o nama, a ni mi o njima”, izjavio je Ljevaković.

Prema njegovim saznanjima, politički i vojni vrh nije imao ulogu u dolasku stranih boraca i svi generali imali su rezervu prema njima.

Naveo je da je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović rekao Amerikancima: “Mi ih nismo zvali.”

Svjedok je kazao da ga je, pošto je znao arapski, Izetbegović zamolio da se sastane sa predstavnikom stranih boraca i prenese tri poruke. Rekao je da je tom predstavniku poručio da je Dayton potpisan, a da oni imaju dva izbora – da nesmetano odu ili da ostanu i poštuju zakone BiH.

Svjedok je kazao da nije imao informacije o zločinima Odreda “El-Mudžahidin”. Naveo je da vojni i politički vrh nije tolerisao ratne zločine. Na pitanja tužioca Sedina Idrizovića da li mu je poznato da su Fikret Muslimović, Sakib Mahmuljin, Hasan Čengić i Salem Šabić podržavali ideju o dolasku stranih boraca, svjedok je odgovorio da ne vjeruje.

Ljevaković je rekao da ne može ni potvrditi ni negirati da je muftija zagrebački Ševko Omerbašić imao aktivnosti u vezi s dolaskom stranih boraca.

Tužilac je predočio čestitku Mahmuljina povodom godišnjice Odreda “El-Mudžahidin”, u kojoj navodi da “život u skladu sa islamskim propisima izaziva uzor i divljenje”, kao i da govori o potrebnom strpljenju u vezi sa širenjem islama. Svjedok se nije složio da ova čestitka predstavlja podršku Mahmuljina, navodeći da “lijepa riječ najmanje košta”.

Ljevaković je kazao da nije imao informacije o zločinima nakon što mu je predočeno upozorenje Izetbegovića da nisu dopuštena kršenja Ženevskih konvencija, a koje je poslao poslije posjete Vozući u septembru 1995. i saznanja o “odnosu prema zarobljenim”.

Optužnica tereti Mahmuljina da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika. Suđenje se nastavlja 24. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije