Sud u Sanskom Mostu izrekao kazne prodavačima diploma!

3
Radiosarajevo.ba
Sud u Sanskom Mostu izrekao kazne prodavačima diploma!
Arhiv / Optuženi u predmetu "Diploma"

Na Općinskom sudu u Sanskom Mostu sutkinja Ivana Kalinić -Ilinčić objavila je danas presudu u krivičnom predmetu poznatom pod nazivom "Diploma" protiv optuženih Senada Pehlivana, Šemsudina Habibovića i Neire Šabić.

Svi optuženi su oglašeni krivim. Prvooptuženom Pehlivanu izrečena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, piše portal Normala.ba.

Drugooptuženom Habiboviću jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci, a trećeoptuženoj Neiri Šabić uslovna osuda sa utvrđenom kaznom zatvora od osam mjeseci i rokom provjere od tri godine.

Zgrada Multilingua - undefined

Foto: Žurnal: Zgrada Multilingua

"Zanimljivo je da je drugooptuženi Habibović dobio pola godine zatvora više, što je i logično i pravno utemeljeno, obzirom da bez njega i lažne diplome ne bi ni bilo ovog krivičnog predmeta", navodi ovaj portal.

O troškovima krivičnog postupka sud će odlučiti posebnim rješenjem nakon pribavljanja potrebnih podataka.

Podsjetimo, riječ je o aferi s početka 2019. u kojoj je novinarka Žurnala bez prisustva ijednom času za svega 17 dana uspjela steći diplomu srednje medicinske tehničke škole u Sanskom Mostu, preko posrednika Senada Pehivanovića.

Diploma - undefined

Foto: Žurnal: Diploma

Državno Tužilaštvo je prije nego je Žurnal objavio ovu aferu od Državne agencije za istrage i zaštitu dobilo relevantne informacije vezane za ovaj slučaj, ali su odlučili da donesu Naredbu o neprovođenju istrage.
Odbrana se trudila da ukaže kako je video materijal portala Žurnala nezakonit dokaz, no sud je dao vjeru prezentiranim činjenicama te je donesena prvostepena presuda. Presuda je prvostepena, te će sve stranke imati pravo žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije