Sud u Beogradu odbio izručenje Osmana Osmanovića našoj zemlji, slijedi žalba

M. R. S.
Sud u Beogradu odbio izručenje Osmana Osmanovića našoj zemlji, slijedi žalba
Foto: Twitter / Osman Osmanović

Viši sud u Beogradu odbio je zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izručenje Osmana Osmanovića, kazao je za Radiosarajevo.ba Mirsad Crnovršanin, Osmanovićev advokat.

Najavio je da će uložiti žalbu na rješenje ovog suda, o kojoj će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu i donijeti konačnu odluku. Nada se pozitivnom ishodu.

Mirsad Crnovršanin - undefined

Foto: RTV HIT: Mirsad Crnovršanin

„Imamo u praksi slučaj kada je Republika Hrvatska tražila izručenje svog državljanina, gdje je Viši sud to odbio, a Apelacioni sud našao da se rješenje Višeg suda ne zasniva na Zakonu o međunarodno-pravnoj pomoći. Očekujemo da se na isti način postupi i u ovom slučaju“, pojasnio je Crnovršanin.

Kazao je da se Tužilaštvo za ratne zločine Srbije usprotivilo izručenju navodeći da vode istragu koja nije okončana i da prikupljaju dokaze.

Crnovršanin nam je odgovorio da je Osmanović u lošem zdravstvenom stanju, te da teško podnosi mjeru pritvora. U pritvoru je u Beogradu.

Osmanovića, koji je bh. državljanin i bivši direktor Porezne uprave Brčko Distrikta, uhapsila je srbijanska policija 24. novembra na graničnom prelazu Sremska Rača po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije