Komšić: Po povratku iz SAD uputit ću urgenciju institucijama Srbije

Fena
Komšić: Po povratku iz SAD uputit ću urgenciju institucijama Srbije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Vrlo su diskutabilne optužbe koje su stavljene na teret državljanina BiH Osmana Osmanovića, pripadnika HVO-a, i postavlja se pitanje na osnovu čega su policijski organi Republike Srbije postupili hapseći Osmanovića, jer krivična prijava ne može biti osnov za hapšenje ili privođenje u bilo kojem pravosudnom sistemu u svijetu, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nemamo, navodi se u saopćenju, nijednu informaciju da je protiv Osmanovića podignuta ili potvrđena optužnica, niti da je za istim raspisana međunarodna potjernica.

"Smatram da je u pitanju samovoljno postupanje represivnih organa Republike Srbije. Odmah po povratku iz radne posjete SAD-u prema nadležnim institucijama Republike Srbije pokrenut ću potrebne urgencije u cilju razrješavanja ovakvih i svih sličnih postupanja prema našim državljanima. Tim prije, jer se hapse i privode naši državljani bez podignutih optižnica i objavljenih dokaza, a štite se bjegunci od bosanskohercegovačkog pravosuđa poput Novaka Đukića, protiv kojeg postoje i presude", stoji u saopćenju.

Dodaje se da je ovakva asimetrija u postupanju prema optuženim i osumnjičenim još jedan prilog činjenici o pokušaju izjednačavanja zločinaca i žrtava.

"Mislim da ovakva postupanja moramo raspraviti i preduprijediti u cilju jačanja regionalne stabilnosti", saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije