SDA osudila hapšenje Osmanovića: Tako su optuživali Hanku Paldum i Davorina Popovića

Anadolija
SDA osudila hapšenje Osmanovića: Tako su optuživali Hanku Paldum i Davorina Popovića

Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je hapšenje bosanskohercegovačkog državljanina Osmana Osmanovića, kojeg su, prema pisanju medija, uhapsile srbijanske vlasti u subotu navečer na graničnom prijelazu Sremska Rača. 

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a prema pisanju medija u Srbiji, uhapšen je nakon što su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina. 

Navodno su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

SDA navodi kako ovo hapšenje predstavlja "još jedan u nizu postupaka Republike Srbije protiv državljana BiH baziranih na opskurnom spisku izvjesnog 'Dokumentacijskog centra RS' iz 2001".

"Svu apsurdnost tog dokumenta pokazuje da su njegovi autori, ne prilažući nikakve dokaze, optuživali čak i bosanskohercegovačke umjetnike poput Josipa Pejakovića, Hanke Paldum ili Davorina Popovića, samo zato što su patrioti lojalni legalnim vlastima Republike BiH. U okviru navedenog dokumenta nisu iznijete nikakve utemeljene optužbe protiv Osmana Osmanovića, te bilo kakvo hapšenje na osnovu ovakvog propagandnog pamfleta predstavlja ozbiljnu povredu zakona i prava građana BiH", navodi se u saopštenju SDA. 

Iz ove stranke navode da su neutemeljene potjernice i protivpravna procesuiranja, kao ranije u slučajevima Divjak, Ganić i Jurišić, "stalna praksa institucija Republike Srbije, sa očiglednim ciljem da se branioci izjednače sa agresorima, a žrtve sa zločincima".

SDA traži od nadležnih institucija BiH da poduzmu sve kako bi Osmanović što prije bio pušten na slobodu, te da se spriječe ovakvi slučajevi u budućnosti.

"Potpuno je nedopustivo da Republika Srbija pruža zaštitu i slobodu pravosnažno osuđenom generalu VRS Novaku Đukiću kojem je dokazana krivica za pogibelj tuzlanske omladine, dok istovremeno hapsi građane BiH na temelju fantomskih spiskova. Ovakav odnos ne može proći bez ozbiljnih posljedica po odnose BiH i Srbije", poručuju iz Stranke demokratske akcije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije