Sud u Banjoj Luci: Dragičević dužan Dodiku isplatu po tužbi za klevetu

7
Radiosarajevo.ba
Sud u Banjoj Luci: Dragičević dužan Dodiku isplatu po tužbi za klevetu
Foto: Kolaž/Twitter / Davor Dragičević, Milorad Dodik

Presudom Osnovnog suda u Banjoj Luci djelimično je usvojena tužba Milorada Dodika za klevetu protiv Davora Dragičevića i Milana Ćulibrka, a Dragičeviću je naložena isplata dijela zatražene odštete.

U obrazloženju presude se navodi da je Davor Dragičević "prešao granicu iznošenja mišljenja o okolnostima ubistva njegovog sina formiranog na osnovu raspoloživih podataka i u svjetlu njegovog nezadovoljstva radom nadležnih organa", a sve u vezi sa intervjuom koji je 2019. godine dao beogradskom časopisu NIN.

Milorad Dodik je Dragičevića i Ćulibrka tužio zbog teksta "U Davidovo ubistvo umiješani policija i Dodik". Dodik je tužbom zahtijevao nadoknadu nematerijalne štete od 50.000 maraka. Sud nije u potpunosti prihvatio zahtjev tužbe pa je presudio da su Dragičević i Ćulibrk solidarno dužni da Dodiku isplate 1.500 maraka, te troškove suđenja.

Miris djetinjstva: Donosimo recept za neodoljivi slatki kupus

Miris djetinjstva: Donosimo recept za neodoljivi slatki kupus

Dragičević je za BIRN BiH rekao da ovakvu presudu ne prihvata i da je "jasno da Sud nije smio da u potpunosti odbaci Dodikovu tužbu pa je donio ovakvo djelimično rješenje". On je najavio žalbu na ovu presudu.

Dragičevićev advokat Dragan Tolimir kazao je da je čudno da je Sud troškove postupka dodijelio optuženima iako je tužilac, Dodik, uspio da "dobije samo 25 odsto onoga što je tražio presudom". On je potvrdio da će u ime Dragičevića izjaviti žalbu na presudu, piše Detektor.

Sud je, istom presudom, odbio tužbeni zahtjev Dodika protiv izdavača lista NIN, tačnije, kompanije “Ringier Serbia d.o.o. Beograd – Stari Grad”. Njima je Milorad Dodik, presudom, obavezan da nadoknadi troškove postupka od 1.840 maraka.

Advokat Goran Bubić, koji zastupa Dodika, rekao je za BIRN BiH da će se žaliti na presudu Osnovnog suda. "Ja ću predložiti žalbu, ali moram vidjeti sa strankom. Nemam još izjašnjenje stranke", kazao je on.

Danas je na Osnovnom sudu u Banjaluci počelo ročište po tužbi Dragičevića protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog kontinuirane diskriminacije. Isto je u odvojenom postupku učinila i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.

Davor Dragičević nakon sastanka u Tužilaštvu BiH: 'Moja pravna borba je završena!'

Davor Dragičević nakon sastanka u Tužilaštvu BiH: 'Moja pravna borba je završena!'

Ranije su pravosnažnu presudu u svoju korist, nakon tužbe protiv MUP-a RS-a, po istom osnovu dobile aktivistkinje grupe "Pravda za Davida" Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije