Sud presudio u korist poliklinike Karabeg, voditeljica najavila žalbu

Radiosarajevo.ba
Sud presudio u korist poliklinike Karabeg, voditeljica najavila žalbu
Javnosti je dobro poznata drama voditeljice i urednice BHTR-a Lejle Zvizdić koja je nakon estetskog operativnog zahvata na Privatnoj zdravstvenoj ustanovi - Hirurškoj poliklinici „Karabeg“, prošla pravu torturu.

Kako piše Avaz, ishod zahvata na koji se Zvizdić odlučila kako bi napravila, kako je tada pojasnila, par sitnih korekcija, nije bio zadovoljavajući, te je prema njenim tvrdnjama napravljen niz propusta čime je trajno narušeno njeno zdravstveno stanje.

I dok se prof. dr. Reuf Karabeg, u više navrata javnosti obraćao, ističući da je ovakav rezultat isključivo krivica pacijentice, koja se nije pridržavala ljekarskih uputa, Zvizdić je sa druge strane optužila osoblje klinike, a prije svega dr. Karabega za posljedice. 

Cijela priča završila je na sudu, a sada je konačno, presudom Općinskog suda u Sarajevu dobila svoj epilog.  

Općinski sud Sarajevo je 4. jula 2016. godine u potpunosti odbio zahtjev Lejle Zvizdić i naložio da Privatnoj zdravstvenoj ustanovi, hirurškoj poliklinici „Karabeg“ nadoknadi troškove postupka – saopćeno je danas iz privatne zdravstvene ustanove, Hirurške poliklinike Karabeg.

U saopćenju se dalje navodi da Zvizdić, i nakon sudske odluke nastavlja iznositi neistine i klevete protiv, ne samo ljekara, nego i osoblja klinike. Na ovaj način, kako je navedeno, špekulira se o vjerodostojnosti odluke Suda, te kompetentnosti i samostalnosti pri donošenju odluke sudinice koja je vodila proces.

U svom istupu na društvenim mrežama Lejla Zvizdić insinuira da je odbijanjem zamjene sutkinje u ovom procesu i Visoko sudsko tužilačko vijeće utjecalo na donošenje odluke. Ovo nije prvi put da Zvizdić zloupotrebljava medijski prostor i pokušava obmanuti javnost te time nanijeti štetu poliklinici 'Karabeg' - navodi se u saopćenju poliklinike.

Dalje pojašnjavaju da je i pored neutemeljenih optužbi, i nezapamćene medijske hajke, menadžment klinike “Karabeg” odlučio da se ne oglašava putem medija, te da poštujući integritet pacijenta a u skladu sa Hipokratovom zakletvom i u potpunosti vjerujući u pravni sistem BiH, na sudu dokaže da niti u jednom segmentu nisu narušeni principi savjesnog i profesionalnog djelovanja. 

Zadovoljni smo što je Općinski sud u Sarajevu profesionalno pristupio ovom procesu i nije podlegao pritiscima i ucjenama, te je donio presudu kojim je u potpunosti odbacio i neutemeljenim ocijenio zahtjeve L. Zvizdić.

Potpuna satisfakcija će se postići okončanjem postupka koji smo pokrenuli pred Općinskim sudom protiv Lejle Zvizdić – navodi se u saopćenju. Uz to, naglašavaju da razumiju nezadovoljstvo i razočarenje L. Zvizdić koje je nastalo usljed njene nemogućnosti da na ovaj način ostvari materijalnu i profesionalnu korist.

Zvizdić je potvrdila da je odlukom Općinskog suda u Sarajevu odbijen njen tužbeni zahtjev, ističući da to nije prvostepena odluka. 

S obzirom na niz procesnih grešaka u toku vođenja postupka u kojem smo tražili izuzeće i vještaka i sutkinje s vrlo argumentiranim razlozima, drugačiju presudu nismo mogli ni očekivati. No, moj pravni tim i ja vjerujemo u Sud i u pripremi je žalba koju ćemo podnijeti drugostepenom Sudu, nakon čega vam možemo ustupiti i više informacija", kazala je Zvizdić.

Ona je i ranije na svom Facebook profilu iznijela činjenice o sutkinji Saneli Talirević, zbog kako je pojasnila, sumnje u njenu pristrasnost. 

"Da budem jos preciznija, sutkinju smo prijavili predsjednici Općinskog suda, koja je u skladu sa svojim ovlastima prijave uputila VSTV-u na dalje postupanje. U poliklinici 'Karabeg' nisu dovoljno informisani o ingerencijama VSTV-a. Manipulacija poliklinike je i da ih klevećem, iznosim neistine i vršim pritisak na pravosuđe i javnost. No, sve to će, dakako, morati dokazati na sudu. Opasna manipulacija je i naknadno dopisivanje rukom preoperacione saglasnosti nakon stavljanja mog potpisa, s krajnje neistinitim tekstom i s ciljem skidanja odgovornosti sa sebe, a optuživanja mene. Zbog toga sam protiv iste poliklinike podnijela i krivičnu prijavu Tužilaštvu, jer se radi o, najblaže rečeno, falsifikovanju dokumenta. Istraga je u toku", pojasnila je Zvizdić. Zvizdić je trenutno na godišnjem odmoru, te odmah pri povratku namjerava dati i zvanični stav svog pravnog tima o ovom slučaju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije