Sud BiH donio presudu: 59 godina zatvora za zločin u Zecovima, osuđeno pet od 11 optuženih

2
L. M.
Sud BiH donio presudu: 59 godina zatvora za zločin u Zecovima, osuđeno pet od 11 optuženih
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prijedorčani došli pred Sud BiH

Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Herceogovine izreklo je danas, 22. decembra, presudu petorici od 11 optuženih za zločine protiv čovječnosti zbog progona ubistvima, prisilnim preseljenjem i nečovječnim djelima nad civilima u selu Zecovi kod Prijedora.

Optuženi su dobili ukupno 59 godina zatvora, a osuđeno je njih petero. Niko od optuženih nije bio prisutan na izricanju presude.

Dušan Milunić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović bili su optuženi za učešće u ubistvima, mučenjima, seksualnom zlostavljanju i drugim nečovječnim djelima, a osuđeno je njih pet.

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Prvooptuženi Dušan Milunić zvani Bizon osuđen je na 12 godina zatvora. Nije se pojavio na izricanju presude, a njegova odbrana kazala je da je on nedavno pozvan u svojstvu osumnjičenog i u drugom predmetu, da mu je ugašen telefon te da ne znaju gdje se nalazi. Ilija Zorić dobio je najvišu kaznu zatvora, a osuđen je na 20 godina.

Zoran Stojnić osuđen je na osam godina, Zoran Milunić na 14 godina, a Ljubiša Četić na pet godina.

Porodice ubijenih i preživjeli, koji su danas došli iz Prijedora u Sarajevo kako bi pratili ovaj proces, nezadovoljni su presudom.

Pred Sudom BiH trentno traje čitanje obrazloženja presude, nakon čega ćemo imati više detalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije