Sud BiH poništio odluku CIK-a o brisanju kandidata Salmira Kaplana s liste

Radiosarajevo.ba
Sud BiH poništio odluku CIK-a o brisanju kandidata Salmira Kaplana s liste
/ Salmir Kaplan (Foto: Istinomjer)
Apelacijsko vijeće Suda BiH danas je poništilo odluke koje je Centralna izborna komisija BiH usvojila, a koje se odnose na sankcioniranje članova izborne administracije, kandidata i političkih subjekata u općini Stolac.

Za Radiosarajevo.ba iz CIK-a je potvrđeno da su poništene četiri odluke Centralne izborne komisije u vezi sa sankcioniranjem kandidata i političkih stranaka na lokalnim izborima u Općini Stolac, a među njima je i suspenzija kandidata Inicijative za Stolac za načelnika Općine Salmira Kaplana

Podsjećamo, 24. novembra CIK BiH odlučio je sa četiri glasa za i tri protiv, da imena kandidata Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža budu skinuta s izbornih listi na lokalnim izborima u Stocu. Oni su sankcionirani također novčanom kaznom od po 5.000 KM, a za političke subjekte koji su ih kandidirali izrečene su kazne u rasponu od 1.500 KM do 5.000 KM. Oni su kažnjeni nakon što su izbori u Stocu prekinuti zbog više nepravilnosti i incidenata u kojima je, navodno, jedan od članova izborne komisije napadnut. 

Nakon donošenja ove odluke, Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović uložili su žalbu na odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine kojom su skinuti s kandidatskih lista.

"CIK u obrazloženju nije naveo nikakve dokaze na osnovu kojih je donio odluku, a nije ni uzeo u obzir okolnosti slučaja. Naime, kažnjeni kandidati su spriječili teža kršenja Izbornog zakona BiH, poput glasanja bez važećih dokumenata BiH, glasanja 'mrtvih', glasanja za više osoba, ali i opstrukcije i zloupotrebe položaja pri smjeni članova biračkih odbora", priopćeno je u žalbi Inicijative za Stolac.

U Inicijativi za Stolac tada su naveli kako CIK BiH svojim potezima nastoji ostaviti na vlasti trenutnog načelnika Stoca Stjepana Boškovića iz HDZ-a BiH.

Podsjećamo da CIK BiH tek treba riješiti situaciju u vezi s izborima u Stocu i donijeti odluku o tome hoće li i kada biti održani novi izbori. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije