Sud BiH po drugi put Miloradu Dodiku rekao "ne"

8
Fena
Sud BiH po drugi put Miloradu Dodiku rekao "ne"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Sud Bosne i Hercegovine ponovno je odbio kao neosnovan zahtjev odbrane Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS, za izuzeće sutkinje tog suda Jasmine Ćosić Dedović, potvrđeno je iz Suda.

Iz Suda BiH su precizirali kako je spomenuti zahtjev odbijen kao neosnovan, slijedom odluke Opće sjednice Suda.

Kako su mediji ranije prenijeli, kao razlog za novi zahtjev za izuzećem sutkinje Ćosić Dedović, Dodikova odbrana navela je "crtanje optužnice, prejudiciranje odluke Tužiteljstva BiH, a sve u vezi vraćanja optužnice".

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Optužnica u tom predmetu tereti Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, i Miloša Lukića, v.d. direkora Službenog glasnika Republike Srpske za krivično djelo - neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik se tereti za potpisivanje ukaza o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, te ukaza o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području entiteta RS, dok se Lukić tereti da je naložio objavljivanje tih akata, iako ih je visoki predstavnik Christian Schmidt ranije proglasio ništavim.

Podsjetimo, Sud BiH je već ranije odbio zahtjev za izuzećem spomenute sutkinje, a kao razlog u prvom zahtjevu za izuzećem bile su navedene sumnje u njenu nepristrasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije