Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zdravko Mamić
Sud Bosne i Hercegovine danas je donio odluku da neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Podsjećamo, jutros je pred Sudom održano ročište o izručenju, a Mamić je odgovarao na osnovna pitanja o sebi - posjeduje li bh. državljanstvo te protivi li se izručenju Hrvatskoj. Njegova odbrana poručila je da on ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj.

Mamić je rekao da mu je trenutna adresa u Tomislavgradu i rekao je da je državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zdravko Mamić danas je pred Sudom BiH kazao kako se protivi izručenju Hrvatskoj, istaknuvši kako je on "ponosni državljanin Bosne i Hercegovine".

Nakon što je Sud donio odluku, Mamić se obratio javnosti, kazavši:

"Da li država funckionira na bazi Ustava i Zakona? Zamislite da vašoj djeci tumor na mozgu operiraju ginekolozi ili mesari? DORH je prekršio sve moguće zakone koji postoje i to će se dokazati na sudu za ljudska prava", rekao je Mamić novinarima i dodao da ide u Međugorje.

Dodao je i ovo: "Ta je budala, taj Mamić, donijela 500 miliona eura u Hrvatsku, ta budala je plaćala 280 radnika u Dinamu, 550 miliona kuna poreza državi Hrvatskoj, fućkaj Mamića, ali zašto ne čuvaš čovjeka."

Mamić je tako ponovo slobodan čovjek, a jedina obaveza prema Sudu jeste da ih  obavijesti ako dođe do promjene adrese.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije