Sud BiH još bez odluke o optužnici Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika i Lukića

0
Radiosarajevo.ba
Sud BiH još bez odluke o optužnici Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika i Lukića
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sud BiH / Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine još nije donio odluku o optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. Direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Za odluku Suda ostalo je još devet radnih dana. A u iščekivanju odluke suda, Banja Luka je osvanula uz bilborde podrške Miloradu Dodiku.

U međuvremenu, Dodik je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu RS protiv samo jednog tužioca Nedima Ćosića jer je, kako navodi, podizanjem optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika RS i v.d. direktora Službenog glasnika.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Optužnicu su, uz Ćosića, potpisale i tužiteljice Nives Kanevčev i Biljana Golijanin.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je u prošli petak, 11. augusta, optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika.

„Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za krivično djelo nesprovođenja odluka visokog predstavnika iz člana 203.a stav 1. Krivičnog zakona BiH", naveli su kratko iz Tužilaštva BiH za Radiosarajevo.ba.

Oglasila se Ambasada SAD: 'Jasna i jednostavna činjenica je da Dodikove probleme stvara on sam'

Oglasila se Ambasada SAD: 'Jasna i jednostavna činjenica je da Dodikove probleme stvara on sam'

Podizanje optužnice rezultat je donošenja dva zakona u julu u bh. entitetu RS, koji se odnose na neobjavljivanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Christian Schmidt je te zakone poništio ali su oni nakon ukaza predsjednika RS Milorada Dodika, objavljeni u Službenom glasniku na čijem čelu je Miloš Lukić.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini komentirala je određene izvještaje koji navode da je ambasada SAD u BiH autor optužnice.

"Vidjeli smo izvještaje http://Banjaluka.net koji se odnose na navodno pismo koje sadrži lažne i smiješne optužbe o sudskom procesu koji je u toku protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Besmisleno je sugerisati da je Ambasada SAD autor optužnica ili da je organizator zavjere. Ako postoji autor optužnice protiv Dodika van Tužilaštva BiH, kako je Dodik tvrdio, to je sam Dodik. Jasna i jednostavna činjenica je da Dodikove probleme stvara on sam", naveli su na društvenoj platformi X.

Vlada Savezne Republike Njemačke obustavila projekte u RS-u zbog secesionističke politike tog entiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije