Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mitrašinovićem

0
Radiosarajevo.ba
Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mitrašinovićem
Foto: Arhiv / Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Miodragom Mitrašinovićem, budući da nije pronađen na adresi nakon izricanja prvostepene presude za ratni zločin, potvrđeno je u ovom sudu.

Mitrašinović, koji se 21. oktobra nije pojavio na izricanju presude, osuđen je nepravomoćno na 13 godina zajedno s još šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), kojima su, također, izrečene istovjetne zatvorske kazne, odnosno ukupno 91 godina zatvora za sudjelovanje u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima krajem februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada.

Referirajući se na hronologiju ovog slučaja, Sud BiH podsjeća da je prije izricanja presude u navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu prijedlog za određivanje mjere pritvora optuženima u „slučaju Štrpci“, u kojem je navedeno da su uhapšeni svi osim Miodraga Mitrašinovića, koji se, prema navodima državnog tužilaštva, nalazio u bolnici u Foči, gdje je zbrinut radi operativnog zahvata.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Osuđeni ratni zločinac Miodrag Mitrašinović pobjegao iz bolnice

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Osuđeni ratni zločinac Miodrag Mitrašinović pobjegao iz bolnice

Tu informaciju potvrdio je i branilac optuženog Mitrašinovića, advokat Miloš Perić, koji je obavijestio Sud da se njegov branjenik nalazi u bolnici u Foči gdje mu je tokom dana izvršena operacija, te da nije u pokretnom stanju te da mu nije poznato koliko će biti zadržan u bolnici.

'Odmah po izricanju presude i određivanju mjere pritvora, Sud je izdao naredbu Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera (ZIKS) BiH da obezbijedi provođenje mjere pritvora prema optuženom Miodragu Mitrašinoviću u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje se, prema informacijama kojima je Sud tada raspolagao, nalazio na liječenju, te da po završenom liječenju istog sprovedu u ZIKS Vojkovići radi nastavka izdržavanja mjere pritvora', pojašnjavaju iz Suda BiH.

Kako nadalje navode, nakon toga, Uprava ZIKS-a Vojkovići je obavijestila Sud da se optuženi Mitrašinović ne nalazi u Univerzitetskoj bolnici u Foči, s obzirom na to da je, kako im je to potvrdilo Odjeljenje hirugije, isti taj dan otpušten sa daljeg liječenja.

'Odmah po primitku ove informacije, Sud je izdao naredbu Sudskoj policiji da optuženog Mitrašinovića liše slobode na adresi prebivališta u BiH i sprovedu u odgovarajući KPZ. Istovremeno, Sud je izdao naredbu Graničnoj policiji BiH da se Mitrašinović, ukoliko pokuša preći državnu granicu, zadrži do dolaska službenika Sudske policije, te da o tome bez odlaganja obavijeste Sud. O svemu tome Sud je obavijestio i postupajućeg tužioca. Sudska policija Suda BiH je obavijestila Sud da dolaskom na adresu prebivališta optuženog nisu zatekli na adresi', preciziraju iz Suda BiH.

Nakon prijema tih informacija, Sud BiH je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice u odnosu na optuženog Miodraga Mitrašinovića.

'Također, Sud je od uprave Univerzitetske bolnice u Foči zatražio dostavljanje službenih podataka o tome kada je optuženi Mitrašinović primljen u tu ustanovu na liječenje, po kojem osnovu je hospitalizovan, odnosno da li je bio podvrgnut operativnom zahvatu, kao i podatke u vezi njegovog otpuštanja sa liječenja (vrijeme otpusta, te da li se radilo o otpustu po preporuci ljekara ili o svojevoljnoj odluci pacijenta), a koji odgovor Sud do ovog trenutka nije zaprimio', navode iz Suda BiH u odgovoru na upit Fene.

Za ratni zločin u sklopu predmeta „Štrpci“ krivim su oglašeni - Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović i osuđeni na po 13 godina zatvora jer su, kako je utvrđeno, kao saizvršioci sudjelovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar.

Ovom presudom je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije