Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Osuđeni ratni zločinac Miodrag Mitrašinović pobjegao iz bolnice

3
L. R.
Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Osuđeni ratni zločinac Miodrag Mitrašinović pobjegao iz bolnice
Foto: BIRN BiH / Stanica Štrpci

Miodrag Mitrašinović, osuđeni ratni zločinac, pobjegao je iz Univerzitetske bolnice u Foči, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Iz državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kratko nam je rečeno da je "lice nestalo, a SIPA je raspisala potragu".

"Dalje je do policijskih organa", dodaju za portal Radiosarajevo.ba iz SIPA-e.

Imam iz Srebrenice: Snaga žrtava genocida posebno se osjeti u danima Bajrama

Imam iz Srebrenice: Snaga žrtava genocida posebno se osjeti u danima Bajrama

Mitrašinović je u petak, 21. oktobra ove godine, osuđen - prvostepenom presudom - na 13 godina zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993, koji su ubijeni na području Višegrada.

Bakira Hasečić o sudskoj presudi u slučaju "Štrpci": Članovi porodica ne mogu nikada biti zadovoljni

Bakira Hasečić o sudskoj presudi u slučaju "Štrpci": Članovi porodica ne mogu nikada biti zadovoljni

Uz Mitrašinovića, osuđeni su, također na po 13 godina zatvora, i drugi pripadnici vojske entiteta RS Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić te Oliver Krsmanović. Svi su osuđeni da su kao "saizvršioci sudjelovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar".

Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić uhapšeni su u Višegradu dan prije izricanja presude, no ne i Mitrašinović. 

On nije bio ni na izricanju presude zbog "stomačnih problema", zbog čega je bio smješten u fočansku bolnicu, što nam je potvrdio i njegov advokat Miloš Perić. No, kad smo advokatu Periću rekli za informaciju da je Mitrašinović pobjegao, kratko nam je odgovorio:

"Upravo izlazim iz Suda i to prvi put čujem od Vas".

Pozvali smo i Tužilaštvo BiH, gdje je glasnogovornik ove institucije Boris Grubešić za portal Radiosarajevo.ba kratko poručio:

"Mi smo za navedenog, kao i ostale osumnjičene, prije nekoliko dana, zatražili mjeru pritvora. To je sve što mi možemo reći."

Također smo kontaktirali i sudsku policiju RS-a čiji direktor Željko Dragojević u izjavi za naš portal kaže da osoba nije bila u njihovoj nadležnosti, te da kontaktiramo Sud BiH. Iako smo u više navrata pokušali dobiti odgovor iz Suda BiH, do zaključenja ovog teksta nismo ih uspjeli dobiti. 

U fočanskoj bolnici nisu bili raspoloženi za komentiranje slučaja, pa su nas telefonski "premještali" na različite lokale, a onda se više nisu javljali.

Zv(j)ezdan - Priča Dejana Kožula posvećena fudbaleru iz Sarajeva ubijenom u Štrpcima

Zv(j)ezdan - Priča Dejana Kožula posvećena fudbaleru iz Sarajeva ubijenom u Štrpcima

Inače, suđenje je trajalo čak sedam godina.

Anadolija

Šta znamo o slučaju?

U presudi se navodi da su se optuženi, s ostalim pripadnicima naoružane formacije, kamionom dovezli do stanice u Štrpcima, gdje su neki od njih ušli u voz i nakon legitimisanja izveli 20 putnika, među kojima je bio kondukter u vozu, muslimana i Hrvata te jednu nepoznatu osobu arapskog porijekla, koje su kamionom odvezli u školu u Prelovu, gdje se nalazila komanda Prvog bataljona Druge podrinjske brigade.

Civilima su naredili da uđu u salu škole i skinu odjeću, nakon čega su ih pretukli, žicom im vezali ruke te ih krvave kamionom odvezli do srušene kuće Rasima Polje u Mušićima, gdje su ubijeni iz vatrenog oružja, a njihova tijela su potom bačena u Drinu.

Kasnije su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci samo četiri žrtve u jezeru Perućac.

Kako je pisao BIRN, tokom izricanja presude koju je pročitala predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković navedeno je da je u likvidaciji 18 zarobljenih civila učestvovao Milan Lukić, a da su dvojica ubijena prilikom pokušaja bijega, od čega je jedog od njih usmrtio osuđeni Nebojša Ranisavljević, a drugog nepoznati vojnik.

Lukića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Višegradu, a Sud BiH je početkom 2020. protiv njega podigao optužnicu zbog zločina u Štrpcima koju je odbio primiti na služenju kazne u Estoniji, dok je Ranisavljević na 15 godina zatvora osuđen u Crnoj Gori.

Također, Sud BiH je Luku Dragičevića oslobodio optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

Dodajmo i da na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije