Bakira Hasečić o sudskoj presudi u slučaju "Štrpci": Članovi porodica ne mogu nikada biti zadovoljni

2
AA
Bakira Hasečić o sudskoj presudi u slučaju "Štrpci": Članovi porodica ne mogu nikada biti zadovoljni
FOTO: AA / Bakira Hasečić

Sud Bosne i Hercegovine je nakon sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske RS osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada. Luka Dragičević je oslobođen da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Oliver Krsmanović, Miodrag Mitrašinović, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić i Dragan Šekarić su osuđeni na po 13 godina zatvora, jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvu 20 civila koji su izvedeni iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd - Bar.

Sud BiH je Luku Dragičevića oslobodio optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Sud BiH: Sedmorici bivših pripadnika Vojske RS 91 godina zatvora za zločin u Štrpcima

Sud BiH: Sedmorici bivših pripadnika Vojske RS 91 godina zatvora za zločin u Štrpcima

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić je nakon suđenja prokomentarisala presudu.

"Članovi porodica i žrtve ne mogu nikada biti zadovoljni. Po 13 godina za ovakva svirepa ubistva građana koji su oteti. Kad nisu više imali da ubijaju, kolju i siluju Bošnjake iz Bosne i Hercegovine, onda je bila naredba skidajte ljude s voza", kazala je Hasečić te dalje dodala:

"Najveći problem ovdje je što je oslobođen komandant višegradske brigade jer se cijelo vrijeme sve dešavalo pod njegovom komandom. Ja sam bila šokirana kad je oslobođen Luka Dragičević. Sačekat ćemo Apelaciono vijeće šta će reći, ali vjerujem da uvijek pobijedi pravda. Ovo je jedan od najtežih slučajeva agresije Srbije na Bosnu i Hercegovinu i ubistva putnika samo zato što nisu pripadali srpskom narodu", rekla je Hasečić.

Miodrag Stojanović, advokat Dragičevića, istakao je da je kazna po 13 godina zatvora osuđenima "neprimjereno visoka".

"Pravda je u odnosu na Luku Dragičevića zadovoljena, ali svi ostali optuženi u ovom predmetu tretirani su jednako i osuđeni na neuobičajeno duge kazne po 13 godina. Moj utisak je da je to jedna neprimjereno visoka kazna", istakao je Stojanović.

Slaviša Prodanović, advokat Olivera Krsmanovića, izjavio je da je iznenađen osuđujućom presudom za svog branjenika.

"Podsjetit ću vas da je presuda donesena isključivo na osnovu izjave svjedoka pokajnika koji je napravio sporazum sa Tužilaštvom. Ja se nadam da će drugostepeni sud imati više razumijevanja", kazao je Prodanović.

Tužilaštvo BiH je jučer potvrdilo hapšenje optuženih kako bi bilo osigurano njihovo prisustvo na presudi te zatraženo produženje pritvora u slučaju osuđujuće presude.

Luka Dragičević, Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović optuženi su za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS, Inđić komandant Interventne čete ove brigade, a ostali optuženi pripadnici ove čete.

Ranije je u predmetu sa optuženima bio i Boban Inđić, u odnosu na kojeg je postupak razdvojen, dok se Krsmanović i Šekarić nalaze na izdržavanju kazne u odvojenim predmetima koji su vođeni protiv njih. Zbog smrti je obustavljen postupak protiv Vuka Ratkovića, ranije optuženog za zločin u Štrpcima.

Mićo Jovičić, optužen za učešće u otmici i ubistvu putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, postigao je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivnje.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u maju, a suđenje počelo u oktobru 2015. godine. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije