Danas se sjećamo Otmice u Štrpcima: 26 godina čekanja na Pravdu

Radiosarajevo.ba
Danas se sjećamo Otmice u Štrpcima: 26 godina čekanja na Pravdu
Foto: Al Jazeera / Stanica u Štrpcima

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 27. februar, dan kada se obilježava godišnjica stradanja civila otetih iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar.

Zločin naziva „Otmica u Štrpcima“ dogodio se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica, pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na stanici Štrpci (BiH).

Tom prilikom oteto je, a potom i ubijeno, 18 Bošnjaka, 1 Hrvat i 1 NN lice.

Većina ubijenih su bili građani Srbije i Crne Gore.

Za ovaj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na petnaest godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora. Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih. Na sjednici održanoj 1. oktobra 2018. godine, Viši sud u Beogradu je potvrdio optužnicu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

U povodu godišnjice, koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, je izjavio:

„Sjećanje na otmicu u Štrpcima je naša permanentna dužnost. Obaveza je da tražimo da se na Glavnoj željezničkoj stanici u Beogradu, odakle je krenuo voz 671, podigne spomen – ploča koja će svjedočiti o ratnom zločinu počinjenom nad civilima, a koji su prvenstveno bili građani Savezne Republike Jugoslavije“.

Na taj način, koordinator UDIK-a podvlači: „Spomen – ploča bi trebala u budućnosti svjedočiti o tragediji koja se dogodila i spriječiti zaboravljanje ubijenih civila otetih iz voza na stanici Štrpci“.

Ovom prilikom podsjećamo na nevine žrtve, a to su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Toma Buzov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije