Suad Arnautović pisao ambasadorima Kvinte: 'Ne prestaju napadi na CIK'

0
Radiosarajevo.ba
Suad Arnautović pisao ambasadorima Kvinte: 'Ne prestaju napadi na CIK'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Suad Arnautović, predsjednik CIK-a

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović uputio je pismo predstavnicima država Kvinte (Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija), gdje je upozorio na kontinuirane napade na CIK. 

Osim ambasadorima Kvinte, Arnautović je pismo uputio i OHR-u, Delegaciji EU-a, te Misiji OSCE-a.

U pismu stoji: "Obraćamo se zbog sve češćih političkih napada na CIK, na narušavanje nezavisnosti ove institucije. CIK je dejtonska kategorija ustanovljena stalnim Izbornim zakonom 2001. godine, kao nezavisna i nepristrasna institucija čije ovlasti proizilaze iz ovlasti Parlamentarne skupštine BiH.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Posljednjih godina počeli su žestoki pritisci, zastrašivanja, napadi i prijetnje vladajućih struktura smjenom i stavljanjem pod političku kontrolu CIK-a BiH, dok pokušaji urušavanja i nezakonitog oduzimanje nadležnosti ovoj instituciji ne prestaju.

Od tada ne prestaju napadi na CIK s nastojanjem da se ova državna institucija stavi pod čvrstu političku kontrolu, da provodi političke odluke, a ne zakon.

Vode li izmjene Izbornog zakona politizaciji CIK-a: Šta bi konkretno značile izmjene?

Vode li izmjene Izbornog zakona politizaciji CIK-a: Šta bi konkretno značile izmjene?

Želimo da vas podsjetimo da su članovi CIK-a imenovani u skladu sa Zakonom, te da je pitanje legaliteta imenovanja članova CIK-a riješeno sudskim presudama u više predmeta.

To je res iudicata, što znači da je tek istekom mandata, pod uvjetom da nije počinjeno krivično djelo, moguće zamijeniti članove CIK-a prije isteka njihovog mandata. Nagoviještenim izmjenama izbornog zakonodavstva se ne mogu retroaktivno oduzimati stečena prava iz već zasnovanog odnosa utemeljenog na postojećim zakonskim osnovama, potvrđeno odlukama Suda BiH.

Kodeks dobre prakse u izbornim pitanjima Venecijanske komisje, kojim se rukovodi EU, jasno propisuje da tijela koja imenuju članove izbornih komisija ne bi trebala imati diskreciono pravo njihovog opoziva, jer se time baca sumnja u njihovu nezavisnost. Diskreciono pravno opoziva je neprihvatljivo, ali opoziv iz disciplinskih razloga je dozvoljen. 

Ukazujemo da je jednoj članici CIK-a istekao mandat 17. maja 2023, međutim komisija za imenovanje novog člana se nikada nije sastala, nije sazvana niti je raspisala konkurs.

Ističemo da je ta pozicija, odnosno osoba koja treba da bude imenovana, pripadnik iz reda Ostalih, koja od 1.1.2024. godine preuzima dužnost predsjednika Centralne izborne komisije, pod čijim rukovodstvom će se rapisati Lokalni izbori u maju 2024. i isti provesti u oktobru.

Testni projekat EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH

Testni projekat EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH

Molim da preuzmete sve neophodno iz vaše nadležnosti i uloge kao međunarodnog faktora i medijatora kako bi se zaštitila i očuvala ova institucija od neprimjerenih političkih pritisaka i zastrašivanja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije