„Studentski pohodi zloupotrebljavaju pogibiju studentica u vlastitu promociju“

Radiosarajevo.ba
„Studentski pohodi zloupotrebljavaju pogibiju studentica u vlastitu promociju“
Nakon informacije o studentskom pohodu na Trebević „Za Selmu i Editu“, reagirala je Socijaldemokratska partije BiH.

Njihovo saopćenje, koje je poslano ispred Foruma mladih ove stranke, objavljujemo u cjelosti:

Šokirani smo činjenicom da organizator pohoda, koristi pogibiju studentica Selme Agić i Edite Malkoč za promociju “Studentskog pohoda na Trebević za Selmu i Editu” zakazanog za 23. oktobar 2016. Ovaj krajnje nemoralan čin smatramo najbrutalnijom zloupotrebom imena nastradalih studentica, zbog toga jer nikakav pohod neće doprinijeti poboljšanju sigurnosti studenata ili prevenciji saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Organizatori ovog pohoda, bez mjere i obraza, sa emotikonima i smajlijima pozivaju studente da podjele ovu sramnu objavu i pozovu što više kolega da učestvuju.

Stoga, Forum mladih SDP BiH Sarajevo zahtijeva da se ovaj pohod otkaže, te da se utvrdi ko je odgovorna osoba za zastupanje Studentskih pohoda.

Zabrinjava nas činjenica da su Studentski pohodi djelovali kroz Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS), da bi se u međuvremenu, na neki način odvojili od SPUS-a. Telefonski broj ove organizacije je pod zabranom (nepoznat titular) prema informacijama telekoma, a organizacija se ne nalazi u registru udruženja Ministarstva za pravdu Kantona Sarajevo. No to nije prepreka za prodaju karata, organizaciju više pohoda, po BiH i Evropi, koji nerijetko broje i po više od 2000 učesnika. Prema nekim procjenama kroz Studentske pohode prošlo je najmanje 3 miliona KM.

Smatramo da nisu problem pohodi, već nastojanja da se kroz pohode mladi odvuku od realnosti.

Bojazan za pobunu studenata, vladajuće stranke, i njihovi izvršitelji u ovim organizacijama, kroz sitan novac 'zabavljaju' studente. Forum mladih SDP BiH Sarajevo tražit će od nadležnih institucija odgovore o prirodi, radu i poslovanju Studentskih pohoda, te ćemo od SPUS-a, kao zvaničnog predstavnika studenata Univerziteta u Sarajevu, koji su i sami učestvovali u kreiranju nekoliko prijedloga za poboljšanje sigurnosne situacije u Kantonu nakon tragičnog ubistva dvaju naših studentica, tražiti da se ova aktivnost ukine.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije