Studenti organiziraju pohod na Trebević - Za Editu i Selmu!

Radiosarajevo.ba
Studenti organiziraju pohod na Trebević - Za Editu i Selmu!
Studenti ovoga vikenda organiziraju "Studentski pohod na Trebević za Editu i Selmu".

Naime, mladi ljudi žele svoj pohod ove nedjelje 23. oktobra posvetiti svojim tragično stradalim kolegicama Editi i Selmi.

"Zborno mjesto je u nedjelju (23. oktobra 2016.) u 8:30 sati kod Zemaljskog muzeja gdje ćemo u čast i za sjećanje na naše kolegice posaditi dva drveta koji će biti simbol i opomena za sve nas i buduće generacije. Nakon toga, nastavljamo našom ustaljenom rutom prema vrhu Trebevića", kažu organizatori pohoda na zvaničnoj Facebook stranici. 

Maršuta: Zemaljski muzej - Latinska ćuprija - Mahmutovac - Čolina kapa - Bistrik kula (opservatorij) - Vidikovac - Prvi šumar - Dobre vode - vrh.

Vrijeme pješačenja je otprilike tri sata u jednom pravcu ne računajući pauze. Radi se o srednje zahtjevnoj ruti, na koju se do sada uspješno popelo preko 2.000 studenata, stoji u opisu događaja.

Dolazak u Sarajevo je planiran u 19.00 sati, a ovaj pohod je, kao i uvijek, besplatan. 

Cilj je vrh Trebevića na 1629 metara nadmorske visine. Trebević je četvrta je olimpijska planina, na kojoj su 1984, na XIV olimpijskim igrama održana takmičenja u bobu. Zbog svoje blizine je prije rata bio omiljeno izletište Sarajlija. Tokom rata su na njemu bile linije agresora i branitelja BiH, tako da je veliki dio bio miniran. Iako je danas očišćen od mina, ipak se izletnici sporo vraćaju na Trebević. 1100 metara iznad grada, gusta šuma, čist zrak, te pogledi koji se pružaju na grad i sarajevske planine sa vrha, obećavaju lijep provod.

"S obzirom na vremenske prilike, molimo da se prikladno obučete, a posebnu pažnju obratite na ugodnu obuću posebno pogodnu za pješačenje po snijegu, jer pojedini dijelovi staze su pokriveni snijegom. Što se obuće tiče mi preporučujemo gojzerice, a za odjeću preporučujemo da ponesete naravno tople jakne i naravno rezervu odjeću da se presvučete kada stignemo na vrh. Ne zaboravite ponijeti hranu i piće", napominju se studenti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije