Studentski centar iz BiH postao dom za sedam odbojkašica iz Ukrajine

0
Radiosarajevo.ba
Studentski centar iz BiH postao dom za sedam odbojkašica iz Ukrajine
Foto: Pogled.ba / Trebalo ih je doći 10, ali tri igračice nisu mogle izaći iz okruženja ruskog agresora

Studentski centar Mostar postao je privremeni dom za sedam odbojkašica iz Ukrajine i jednog malog dječaka, sina jedne od odbojkašica. Radi se o ekipi odbojkaškog kluba Balta.

Trebalo ih je doći 10, ali tri igračice nisu mogle izaći iz okruženja ruskog agresora. Njih sedam je krenulo put Mostara i nakon nekoliko dana putovanja konačno su došle u grad na Neretvi.

Sve je krenulo kada je direktor Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić naložio da se stupi u kontakt sa ukrajinskim odbojkaškim klubovima i ponudi im se smještaj u Mostaru.

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Užasni rat

"Odbojkaški klub u sklopu Studentskog centra Mostar djeluje već godinama i na ovaj način smo željeli pomoći ukrajinskim klubovima koji su pogođeni užasnim ratom i agresijom. Javili su nam se iz Odbojkaškog kluba Balta i rekli da prihvaćaju naš poziv. Nažalost, nisu sve sportašice mogle doći, ostale su u okruženom Kijevu. Mi ćemo našim gošćama osigurati maksimalne uvjete kako bi nastavile sa normalnim životom, treningom, ali i da imaju komunikaciju sa svojim članovima obitelji. Naravno, imaju smještaj i hranu i nadam se da će im Mostar pružiti maksimalno gostoprimstvo", rekao je Mikulić za Pogled.ba.

Portparol mostarskog Studentskog centra Anita Glibić rekla je kako su poduzeti svi koraci da članice 'Balte' što prije budu uključene u aktivnosti SOK Mostar.

"Sada će odbojkašice iz Ukrajine biti dio naše sportske porodice. Već danas smo održali sastanke, dogovorili aktivnosti i osigurali da što prije treniraju sa našim odbojkašicama i da dobiju sve ono što im treba kako bi ovdje imali normalan život. Naravno, to nije lako znajući što se sve događa u Ukrajini, ali tu smo da pomognemo što je to više moguće" ističe Glibić u izjavi za spomenuti portal.

Gošće iz Ukrajine su ispričale kako su danima putovale do Mostara, kako su na granici Srbije i BiH bez ikakvog razloga zadržane devet sati, a tek onda su puštene iz Srbije u BIH. Ističu kako su u svim zemljama kroz koje su prošle bile primljene na srdačan način, osim u Srbiji.

Njihova Balta još uvijek nije pogođena ratom, ali ruske trupe se približavaju i izvjesno je kako će i taj dio Ukrajine biti zahvaćen ratnim vihorom.

Stvarna slika

Njihove porodice su ostale u Ukrajini, očevi, muževi, braća, prijatelji, a dodale su kako će iskoristiti ovo vrijeme u Mostaru i kako bi svijetu preko bh. medija prenijele stvarnu sliku događaja u Ukrajini.

Direktor SCM-a Dragan Mikulić je rekao kako je moguće da se još neki klubovi odazovu na poziv institucije koju vodi.

"Nadam se da će i drugi ukrajinski klubovi odgovoriti na naš poziv. Ovdje su još uvijek jaka sjećanja na traume iz vremena rata i znamo koliko je važno pružiti ruku ljudima koji su sada u nevolji. Međugorje je već ugostilo izbjeglice iz Ukrajine i vjerujem da će biti još onih koji će učiniti slično i pokazati razumijevanje za ove ljude kojima je vihor rata život promijenio preko noći", zaključio je Mikulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije