Studentice koje vole zločince isključene sa sarajevskog fakulteta - ovo su detalji

9
Radiosarajevo.ba
Studentice koje vole zločince isključene sa sarajevskog fakulteta - ovo su detalji
Foto: Prtscr/Twitter / Bizaran nastup djevojaka koje negiraju genocid

Studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić u žižu javnosti su došle nakon što su 11. jula, na dan kad se obilježavala 28. godišnjica srebreničkog genocida, na društvenim mrežama veličale ratnog zločinca Ratka Mladića i negirale genocid u Srebrenici.

Jedna je podigla tri prsta, a druga objavila fotografije zločinca Mladića. Na kritike svojih kolega s fakulteta, jedna je napisala i komentar: "Ma nek’ smo vas pobili."

Danas se s navedenog fakulteta doznaje kako su studentice koje vole zločince isključene, i to na period od tri godine.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudnik zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudnik zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Saopćenje s Fakulteta, koje potpisuje dekan prof. dr. Jasmin Ahić, objavljujemo u cijelosti:

"Univerzitet u Sarajevu Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije obavještava studente i osoblje Univerziteta u Sarajevu, kao i širu javnost, da je Disciplinska komisija za disciplinsku odgovornost studenata na Univerzitetu u Sarajevu - Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije okončala postupak utvrdivanja disciplinske odgovornosti studentica Fakulteta Valentine Vujičić i Sladane Todić po prijavi dekana Fakulteta radi grubog narušavanja ugleda Univerziteta i Fakulteta.

Studentice koje vole zločince sramotile se na pressu: "Možemo li ikako ispočetka?"

Studentice koje vole zločince sramotile se na pressu: "Možemo li ikako ispočetka?"

Disciplinska komisija izrekla je najstrožiju disciplinsku mjeru propisanu odredbama Statuta Univerziteta u Sarajevu - isključenje sa studija na Univerzitetu u Sarajevu - Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u trajanju od 3 (tri) akademske godine u skladu sa utvrdenom težom povredom discipline ponašanja i to grubog narušavanja ugleda Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

U nadi da će ovakva odluka, kako je to, izmedu ostalog, u detaljnom obrazloženju odluke navela Disciplinska komisija, imati i preventivni karakter, koristim priliku da ovim putem pozovem sve studente Univerziteta u Sarajevu da se u svim oblicima svojih javnih izražaja (komunikacija in vivo, putem društvenih mreža, online platformi, medija i sl.) suzdrže od korištenja govora mržnje, uvredljivog, seksističkog i diskriminatornog govora, jezika podjela i drugih srodnih narativa vodeći računa o pozitivnopravnim propisima, njihovom ličnom ugledu i ugledu Univerziteta kao i dalekosežnim štetnim posljedicama koje ove vrste narativa imaju u našem društvu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije