BiH / Studenti u Tuzli slušali predavanja iskusnih novinarki o zaštiti okoliša

21. 11. 2020. u 16:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Studenti i studentice novinarstva Filozofskog fakulteta u Tuzli slušali su danas predavanja dvije iskusne novinarke te stručnjakinje iz oblasti zaštite okoliša.

Studenti/ce su sa predavačicama razgovarali o najvećim okolišnim problemima u svojim sredinama i o tome kako ih efikasno i objektivno predstaviti javnosti. Predavanja su organizovana u okviru projekta "Misli o prirodi!" koji provodi Centar za promociju civilnog društva, a finansira Vlada Švedske.

Studenti/ce su imali priliku poslušati iskustva Aide Hadžić, urednice emisije "Agro-ekologika" koju producira privatna medijska kuća Tim System, a emituje BHRT, te Alme Krdžalić, novinarke sa višegodišnjim iskustvom u zaštiti okoliša i urednice sedmične emisije RTV Tuzlanskog kantona "Zelena karta".

Aida je, iz pozicije TV novinarke, pričala studentima i studenticama o svom iskustvu bavljenja okolišnim temama, uz primjere priloga iz emisije "Agro-ekologika".

Opisivala je primjere snimanja najizazovnijih priloga i obrade najizazovnijih tema, te najvećih prepreka sa kojima se suočavala, objašnjavajući korak po korak televizijsku obradu tema zaštite okoliša i načine na koje je prevazilazila prepreke.

Kao novinarka RTV Tuzlanskog kantona, Alma Krdžalić podstakla je studente/ce iz različitih mjesta Tuzlanskog kantona da govore o najvećim okolišnim problemima sa kojima se njihova opštine ili mjesta suočavaju.

U razgovoru sa Almom, studenti/ce su na praktičan način novinarski obradili sve teme, te naučili na koje načine treba prikupiti ključne podatke, kako ih obraditi, sa kim razgovarati, te kako informacije predstaviti javnosti.

Alma je istakla i važnost saradnje novinara/ki sa organizacijama civilnog društva koje igraju veliku ulogu u zaštiti okoliša.

Sa pozicije struke i civilnog društva, govorila je direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić.

Detaljno objasnivši koliko su i zašto okolišni problemi u tuzlanskoj regiji opasni – zagađenje zraka, otpad, onečišćenje vode – Džemila je istakla važnost medija bez kojih bi informacije koje kao stručnjaci prikupljaju mnogo teže dolazile do javnosti, te bi posljedično mnogo teže dolazilo i do promjena.

Cilj predavanja bio je buduće novinare i novinarke zainteresovati za pitanja zaštite okoliša, izuzetno bitna pitanja koja nisu dovoljno medijski pokrivena, te im pružiti priliku da razmisle da se u svom profesionalnom angažmanu u budućnosti posvete upravo zaštiti okoliša.

Ovo je prvo u nizu grupe predavanja koja će, u okviru projekta "Misli o prirodi!", biti organizovana na fakultetima novinarstva širom Bosne i Hercegovine.

"Misli o prirodi!" je trogodišnji projekat koji provodi Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske, s ciljem jačanja uloge civilnog društva u oblasti zaštite okoliša.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA